Síguenos en Twitter Síguenos en Facebook Canal de vídeos de Noticias

Setmana Mundial 2018. Entrevista a Lluís Ferrer, President del Col·legi de Mediadors d'Assegurances de Barcelona.

"La Suma de complicitats i tones d'il·lusió ens han permès superar-nos any rera any".

Al llarg dels anys, la Setmana Mundial del Col·legi de Mediadors d'Assegurances de Barcelona ha aconseguit erigir-se com una de les grans cites del sector, no tan sols per als mediadors, també per la resta de protagonistes del mercat. Com president de la institució, quines sensacions li produeix aquesta situació, aquesta massiva resposta a la convocatòria del Col·legi?

Una enorme satisfacció. El Col·legi de Barcelona sempre s'ha caracteritzat per ser una institució inquieta, amb ganes de contribuir al progrés del mediadors. Forma part de la nostra identitat i de la nostra història. Amb el pas del temps, estar a l'altura d'aquesta tradició, s'ha convertit en un compromís per tots els que ocupem càrrecs en el govern del Col·legi. La Setmana Mundial sempre ha estat un acte molt important i amb una gran transcendència en el sector. Però es cert que, en l'última dècada, hem aconseguit rellançar-la i adaptar-la als nous temps, donant un salt que ha projectat a la institució en el sector assegurador del conjunt del país. El nostre pròxim repte és aconseguir ser també rellevants per a la societat i, poc a poc, anem donant passes en aquest sentit.

¿Certa càrrega de responsabilitat, també, pel que fa a mantenir el nivell assolit?

Sens dubte. Però el Col·legi de Barcelona és una institució molt afortunada. Els col·legiats sempre responen molt positivament a les iniciatives que els hi proposem. D'altra banda, les companyies asseguradores també ens donen suport amb el seu patrocini, sense el que l'actual model de la Setmana Mundial no seria sostenible; i també potencia la seva presència, inclosa la dels consellers delegats, presidents i directors generals, tot i que tenen unes agendes infernals. A més, comptem amb l'esforç i el compromís del personal del Col·legi i busquem professionals externs i experts en l'organització d'esdeveniments. La suma de totes aquestes complicitats i ones d'il·lusió ens han permès superar-nos any rere any.

Fa ja molts anys que la celebració va donar un pas més i va apostar per incloure també una part més professional de contingut tècnic. Per què es va donar aquest pas, què creu que aporta a l'acte?

Forma part d'aquest repte per millorar i també del nostre compromís per oferir als col·legiats eines per progressar en l'exercici de la seva professió. Sempre vam tenir clar que la Setmana Mundial és una oportunitat per a que tots els nostres col·legiats puguin escoltar el que pensen les companyies per boca dels seus màxims responsables. No és fàcil poder fer-ho. A més, la nostra professió està afrontant reptes de manera permanent i el format dels "Fòrums de Diàleg" ens permet escoltar experts en diferents temàtiques que són rellevants per el nostre futur i també per el dia a dia i, posteriorment, participar en un debat amb els CEO de les asseguradores. És un format que ha encaixat molt bé en la proposta de l'esdeveniment i que cada vegada compta amb més participació, com s'ha pogut veure aquest any.

Tampoc s'ha descuidat la part més lúdica, amb tocs d'humor, sorpresa i espectacle, el còctel final,... Aquesta part més social segueix sent igualment rellevant, com punt de trobada?

Sens dubte. És el moment que reuneix a tots els assistents a la Setmana Mundial i en el que barregem la part institucional, amb l'entrega de premis i reconeixements, i aquesta part més lúdica que ens permet a tots passar una bona estona. La sorpresa és un ingredient més que ja forma part del que és la Setmana Mundial.

Centrant-nos ja en aquesta última edició, el lema escollit ha estat "Prevenció i benestar: conquistant el futur". Per què?

A vegades deixem l'essencial en un segon pla. En el fons, la prevenció i el benestar són dos dels atributs essencials de l'assegurança, la nostra motivació és el benestar. Sigui quin sigui el tipus d'assegurances que contractem, la pòlissa es converteix en una promesa de benestar, davant un imprevist, un accident o, un servei requerit. La prevenció és una cosa inherent a l'assegurança i, afortunadament, un valor a l'alça en el nostre sector. El nostre compromís és indemnitzar en cas de sinistre, però el nostre valor és contribuir a que aquest sinistre, del tipus que sigui, no es produeixi. Aquest és un valor que, si l'assegurança sap transmetre amb precisió i contundència, ens obrirà una porta a una nova concepció del que significa estar assegurat. Per a conquistar el futur, com dèiem en el lema, la prevenció i benestar són els nostres valors més potents. A més, l'evolució de la societat, la crisi de l'estat del benestar, concedeix a l'assegurança un paper determinat per garantir als ciutadans una cosa a la que no volen renunciar.

Sota aquest tema central, què destacaria dels fòrums d'aquest any?

L'excel·lent nivell dels ponents, tant del tres experts que han liderat cadascun del tres fòrums, com el dels tres representants de les companyies. Així ens ho han fet saber els col·legiats que van assistir a les sessions i que han expressat la seva satisfacció per el que han vist i escoltat en cada fòrum. Escollim tres temàtiques especialment vinculades a aquest concepte de prevenció i benestar de d'una òptica asseguradora. Parlem de pensions, del futur de l'assistència sanitària i de la tecnologia aplicada al nostre dia a dia. La veritat és que ha estat una experiència molt positiva. Vull agrair als tres experts: el director de la Càtedra ICEA - Universitat de Barcelona, Xavier Varea; el Dr. Boi Ruiz, ex conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya; i el professor Sixto Arias la brillantor amb que van dirigirse les sessions i la seva generositat al compartir els seus coneixements amb tots els assistents.

Ja en la part lúdica, és el moment dels reconeixements del Col·legi. En primer lloc, als col·legiats veterans. És important mirar enrere i valorar els èxits dels que ens van precedir?

És fonamental. Si perdem de vista d'on venim no serem capaços d'anar enlloc. Sense l'esforç de tots els que ens han precedit no estaríem aquí. Res d'això seria possible. Els Col·legiats de mèrit són, a més, un exemple de compromís i fidelitat al Col·legi. El mínim que podem fer com a institució i com col·lectiu és començar sempre l'acte que ens reuneix tots els anys amb el reconeixement als nostres veterans.

En els últims dos anys, a més, els guardons miren també cap al futur i el Col·legi també ha premiat els millors treballs del final del Màster en Gestió d'Empreses de Mediació d'Assegurances. Quin paper creu que té la formació de qualitat en el futur dels professionals de la mediació i del propi canal?

Sense formació tampoc serem capaços d'anar enlloc. Afortunadament, crec que els professionals de la mediació ja són plenament conscients que la formació és una necessitat i una oportunitat. En un mercat tan exigent i competitiu com el que tenim, la formació és el nostre principal aval. El Màster en Gestió d'Empreses de Mediació d'Assegurances de la Fundació Auditorium és un cas d'èxit. Al 2017 vam decidir incloure a la Setmana Mundial un reconeixement als millors alumnes i aquests van pujar a l'escenari, els autors del millor treball final del Màster a criteri del tribunal universitari. A més, vam voler reunir al mateix temps als col·legiats de Mèrit i aquests alumnes del Màster. Va ser un moment carregat de simbolisme i que evidencia que tots podem i hem d'aprendre de tots. Sense apriorismes ni exclusions de cap mena.

D'acord amb el lema general de l'esdeveniment, es va entregar un premi Especial a la Corporació Atresmedia, per la seva participació en l'elaboració i difusió de les iniciatives "Ponle Freno" "Constantes y Vitales". Som conscients de la rellevància de la prevenció? S'és conscient dins del propi sector?

Sincerament, penso que cada vegada estem més mentalitzats en la prevenció. I campanyes com les dies premiades són molt importants en aquesta tasca, per això vam voler premiar-les. El sector sempre ha estat conscient de la importància de la prevenció. No s'ha d'oblidar que és el millor camí per evitar sinistres. Però, penso que ara es percep la prevenció com un valor afegit imprescindible de qualsevol assegurança. Una oportunitat de millorar l'experiència  del nostres assegurats. S'associa l'assegurança a moments complicats fins i tot tràgics. La prevenció ens permet oferir una nova mirada sobre l'assegurança com una garantia per tractar d'evitar aquests moments no desitjats.

"La Vanguardia", també va rebre un Premi Especial, reconeguda per la seva aposta per el canal informatiu. "Vivo Seguro" , que difon i posa en valor el paper de l'assegurança en la nostra societat. S'estan donant cada cop més passes per comunicar i millorar la comprensió del sector assegurador en la societat. És suficient? Cóm poden contribuir els mediadors en aquest aspecte?

Tot el que fem es poc, però és necessari. Per això vam voler premiar a "La Vanguardia" per la iniciativa de crear un canal com "Vivo Seguro" . que porta tots els dies continguts de cultura asseguradora a una audiència de més de 17 milions d'usuaris únics tots els mesos. Que un mitjà del prestigi de "La Vanguardia" s'interessi per l'assegurança i li doni difusió ens sembla molt rellevant. Sempre ens hem queixat de que el nostre sector era un gran desconegut per a la societat i aquest tipus de projectes ens ajuda a enderrocar aquestes barreres invisibles però reals. Com recordarà, a la Setmana Mundial de l'any passat vam abordar la necessitat de que el sector i també la mediació s'obrissin a la societat i comuniqués els valors de l'assegurança. Hem de seguir insistint en aquesta direcció i els mediadors som els primers interessats.

Finalment estan els premis tradicionals de la institució. El premi "Popular", aquest any molt repartir el guardó als interlocutors del Col·legi de cada una de les 38 companyies que col·laboren amb la Fundació Auditorium. Per què a aquestes figures en lloc de a la pròpia companyia? 

No podem dialogar amb les empreses. Parlem amb les persones. Amb elles teixim complicitats que ens ajuden a fer realitat els projectes per millorar la nostra proposta formativa. Tots els premiats són el nostres interlocutors. Les persones a les que els hi traslladem les aspiracions i les il·lusions del Col·legi i els hi demanem el recolzament de la seva companyia. Ells i elles tenes després que lluitar dins de les seves empreses per aconseguir aquest recolzament que necessitem. I no sempre és fàcil, ni evident, per més que existeixi bona voluntat. La complicitat amb el Col·legi i la mediació de totes les persones que van rebre el Premi Popular d'aquest any està dora de tot dubte. Per mi, personalment, i per els meus companys de junta va ser un moment molt emotiu. A més, si m'ho permet, reunir a més de 40 persones a l'escenari per fer una foto, també va ser tot un repte!

Amb un nivell cada cop més alt, estan pensant ja en la Setmana Mundial de l'any que ve? Com se l'imagina?

Acabem de concloure l'edició d'aquest any. Ens prendrem uns dies abans de pensa en la pròxima.

Mediario 207

Entitats col·laboradores

Col·legi de Mediadors d'Assegurances de Barcelona

Passeig de Sant Joan, 33.

08010 Barcelona

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Telèfon: 932153223