Les conseqüències de l'ecosistema "Startup" en el món assegurador

L'ecosistema "Startup" dóna senyals de començar una etapa de ple desenvolupament. Si ho analitzem en dades, ens trobem amb el següent:

 • En els últims mesos, s'han vist rondes d'inversió amb xifres molt importants: 130 milions d'euros per Cabify, 34 milions per Spotahome o 20 milions per coneguda marca Hawkers.
 • Es parla de que hi ha més de 200 acceleradors de Startups funcionant en el nostre país.
 • El número de business angels, mentors, venture builders i altres societats d'inversió es multipliquen any a any.

El món assegurador no ha quedat al marge de tots aquests moviments. De fet, aquests canvis han ajudat, i molt, a aportar molt dinamisme a un sector etiquetat de "tradicional" en moltes ocasions. Encara que, com veurem a continuació tots els actors implicats estan prenent posicions de futur.

Si fem un anàlisis en un pla general, que aporta la "cultura startup"? És una amenaça? Una oportunitat en si mateixa? Una oportunitat en mateixa? 

Tota aquesta cascada de canvis, ens porta a poder diferenciar 3 grans blocs de canvis o adaptacions, que veurem a continuació.

PER PART DE LES COMPANYIES

En aquest punt sobre l'adaptació a aquest nou escenari per part de les companyies, només que repassem les notícies esdevingudes en els últims mesos trobem moviments realment interessants en quan a inversions:

 • Allianz s'ha "rascat" la butxaca per entrar en l'accionariat del Banc N26 (entitat pensada per oferir comptes bancàries gestionades des d'una app), i per entrar també al Startup Jobin (Marketplace per trobar professionals per reparacions i reformes).
 • Mapfre, per la seva banda, ha adquirit el 7,5% de les accions dels fons de capital risc "Alma mundi" (especialitzat en inversions relacionades amb Startups Fintech).
 • Fa unes setmanes, va saltar la notícia que AXA comprava el 33% del portal Saludonnet.com (Marketplace de professionals de la salut).

Les companyies, a més, no només s'han dedicat a invertir, si no que també han pensat com participar de manera més propera i poder "incubar" les seves pròpies iniciatives. Aquests processos són claus per incorporar talent emprenedor i de I+D amb l'objectiu de fer realitat noves funcionalitats, serveis o fins i tot alguna spin-off.

En aquesta línia, Mapfre ha llançat la iniciativa "Mapfre open innovation", AXA ha fet els deures amb "Axa Open Insurance" i Allianz ha tret a la llum el seu propi programa d'acceleració de Startup sota el nom de "Allianz Impact Hub".

Per últim, les companyies també s'han preocupat d'intentar donar solucions asseguradores a les noves startups. Un bon exemple són les assegurances de cotxe a mida per la plataforma "Socialcar" (plataforma de lloguer de cotxes per dies).

PER PART DE LA MEDIACIÓ

Si ho mirem sota el prisma de l'adaptació el nou escenari per part de la mediació, veiem que la "partida d'escacs" va en la següent direcció: aparició de nous actors aportat més serveis a l'assegurador, noves iniciatives especialitzades per ram i l'immadur mercat de les assegurances P2P (entre particulars):

 • Propostes com "Coverfy" y "Brokoli" el que fan és oferir a l'assegurat una app on poden organitzar les seves pòlisses i així se un "banc perfecte" per rebre ofertes personalitzades any rere any. Això si , generant molt canvi de mediador. Activitat que no acaba d'agradar a les companyies ni, evidentment, al mediador que perd la pòlissa.
 • L'especialització també dóna lloc a oportunitats de posicionament a Internet. Sobre tot, en buscadors com Google. Aquestes startups saben que això pot portar a les seves pàgines web molt tràfic i oportunitats de venta. Els casos més representatius son Isalud (venent aquest any el 60% del seu accionariat per 30 milions), Iati seguros, traetupoliza.com, motopoliza o micompi.com.
 • Es comenta que des de fa temps que les assegurances P2P poden ser una opció de futur, tot i que encara no ha sortit cap plataforma amb una mínima quota de mercat per ser considerat rellevant.
 • Les últimes tendències ens porten a la creació d'assegurances orientats a la ciberseguretat de les empreses (sobretot, protecció per les dades confidencials), i propostes per exemple la de "sharenjoy" per assegurar esdeveniments de manera personalitzada.

INCURSIONS DE LES TECNOLOGIES EN L'ASSEGURANÇA

Degut al volum de negoci que es mou, el sector de les assegurances és un "caramel" molt desitjable per es grans companyies tecnològiques. En els últims anys ha guanyat tan múscul financer que els seus tentacles no tenen límits, encara que això no va exempt de fracassos. Alguns dels últims moviments que hem vist són els següents:

 • La creació d'"Amazon protect": Assegurança per cobrir durant 3 anys situacions d'accidents amb els seus ordinadors portàtils o telèfons mòbils.
 • La inversió per part de Alphanet (Google) de 375 milions d'euros en la companyia d'assegurances de salud "Oscar Health".
 • El gegant Xinés Alibaba (l'"Amazon Xinés") ven assegurances d'AXA a la seva plataforma de de 2016.

Com a punt final, això no ha fet més que començar. Hi ha tecnologies que encara faran trontollar més el sector. Realment no s'ha de veure com una amenaça, sinó com un nou escenari ple d'oportunitats. On estan aquestes oportunitats? Dons a prop del Blockchain, l'Internet de les coses, intel·ligència artificial i robòtica, principalment.

Mediario 209