Síguenos en Twitter Síguenos en Facebook Canal de vídeos de Noticias

El paper rellevant dels mediadors en els grans riscos com la cancel·lació de MWC

L'assessor tècnic del Col·legi, Josep Calvo, destaca que les assegurances de grans riscos són vestits a mida en els quals els experts en assegurances tenen un paper destacat

Arran de la cancel·lació del Mobile World Congress (MWC), se succeeixen les informacions sobre el paper que l’asseguranza pot tenir a l'hora de rescabalar als organitzadors de les pèrdues que es deriven de la no celebració del congrés. Josep Calvo, assessor tècnic del Col·legi, assegura que un cas com aquest “s'emmarca en el que es coneix com a Grans Riscos en els quals les pòlisses són vestits a mida”. En aquest sentit, davant la gran autonomia en la contractació i redacció de les pòlisses en aquesta mena d'assegurances, Calvo destaca “el paper dels mediadors d'assegurances com a experts en la redacció de les clàusules i l'encaix d'aquestes en els riscos a transferir”.

L'assessor assegura que “un risc tan extraordinari té unes conseqüències difícils de preveure, que els seus efectes s'han d'intentar individualitzar”. Calvo manté que “no hi ha una assegurança específica dissenyada per a aquesta pandèmia en particular”. En opinió d'expert, “part dels seus efectes poden ser transferibles a l’assegurança, amb límits i condicions”. Tot depèn, en definitiva, de les clàusules aplicables.

Calvo reflexiona sobre el fet que “els riscos evolucionen d'una manera molt ràpida i individualitzada, la incertesa és cada vegada més freqüent i intensa”. L'expert en assegurances recorda que “no és el primer risc epidemiològic que vivim, hem de recordar els casos de la grip aviària o l'ébola”. Calvo defineix aquests casos com a “riscos de la globalització, que es caracteritza per un moviment molt intens i freqüent tant de persones com de mercaderies”.

L'hora de l'assegurança

Un document elaborat per Willis Towers Watson del qual avui es fa ressò la web de Grupo Aseguranza determina que tipus d'assegurances intervenen en un cas com el de la cancel·lació del MWC. El text es refereix a l'assegurança de cancel·lació de l'esdeveniment, “que cobreix la cancel·lació, posposició, abandonament o reubicació de l'esdeveniment per causes fora del control de l'organitzador”. L'altra assegurança a la qual es refereix el document és el d'incompareixença que “té una variant específica de contracte d'assegurança on s'especifiquen cobertures que impedeixin als participants acudir a l'esdeveniment, com pot ser defunció, accident o malaltia, retard inevitable de viatge, mal o destrucció del lloc de l'esdeveniment, dol nacional, o qualsevol altra causa diferent d'aquestes i no específicament limitada o exclosa en el contracte d'assegurança”.

D'altra banda, Willis Towers Watson és també protagonista en una altra informació que avui publica el Butlletí Diari d'Assegurances (BDS), en la qual s'afirma que el broker va oferir als organitzadors del MWC una assegurança en el qual, entre altres cobertures, s'incloïa la cancel·lació per pandèmia. La notícia assegura que el cost de la sobreprima per incorporar aquesta cobertura era poc rellevant si atenem el preu total de la pòlissa.

El BDS es refereix a les mateixes fonts per a afirmar que el programa d'assegurances dissenyat a mesura per al MWC inclou un capital assegurat que supera els 100 milions d'euros.

Des de Willis Towers Watson, segons recull el mateix mitjà de comunicació, per a activar la causa de cancel·lació de la pòlissa és imprescindible que estigui justificada i, per tant, “és necessari que un organisme oficial o una autoritat competent l'ordeni o almenys recomani la celebració de l'esdeveniment”. Si aquest no és el cas, “el simple fet que determinats assistents o participants decideixin no acudir a l'esdeveniment per decisió pròpia no seria suficient per a activar la pòlissa”.

Entitats col·laboradores

Col·legi de Mediadors d'Assegurances de Barcelona

Passeig de Sant Joan, 33.

08010 Barcelona

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Telèfon: 932153223