Síguenos en Twitter Síguenos en Facebook Canal de vídeos de Noticias

Pandèmia de fake news

L'actual crisi sanitària ha provocat un augment espectacular del nombre de rumors falsos, que afecten a tots els sectors, inclòs l'assegurador.

Tots sabem que l'entorn online té infinites virtuts, però ha donat peu a l'existència i difusió de faules i mentides sobretot tipus de temes. Les famoses fake news són una realitat present en el nostre dia a dia. Cal afinar el criteri i acudir a fonts fiables per a no caure en l'engany. Aquestes faules s'han multiplicat en el context actual de crisi sanitària i les xarxes socials i les eines de missatgeria són canals de distribució ideals per a fer córrer aquestes mentides. És difícil saber amb exactitud el volum de faules que corre per internet, però diverses fonts indiquen que com a mínim s'han multiplicat per quatre.

Les faules són especialment perilloses quan es refereixen a temes que afecten la salut pública. Cap sector es queda al marge. En la indústria asseguradora es va veure amb preocupació fa a penes uns dies com circulava la faula que indicava que les companyies no volien fer-se càrrec de totes les cobertures habituals en les assegurances de cotxes. La patronal Unespa va sortir al pas de la faula en les xarxes explicant que la declaració d'alarma del Govern no modifica les proteccions que ofereix l'assegurança de l'automòbil i va recomanar revisar atentament les exclusions contingudes en cada pòlissa.

Per a saber la magnitud de les faules, cal acudir als fact checkers, entitats que es dediquen a desmentir informacions falses i a combatre les fake news. Una d'elles és maldita.es, un lloc online que s'ha vist col·lapsat per la profusió de faules relatives al coronavirus i que assegura haver desmentit ja 185 afirmacions falses sobre diversos aspectes del virus. Maldita adverteix que cal tenir "cura amb els mètodes falsos per a prevenir el contagi, xifres inexactes o vídeos i imatges que no tenen res a veure amb el coronavirus" i que circulen lliurement per les xarxes.

Algunes d'aquestes faules han aconseguit fer dubtar a moltes persones. Per exemple la que indica que cal deixar les sabates fora de casa perquè el virus pot viure en l'asfalt molts dies i les sabates actuen com a transport. Les autoritats sanitàries han negat aquesta afirmació i també han assenyalat que no hi ha evidències per a dir que prendre ibuprofeno és nociu en cas de contagi. També va circular el rumor fals que indicava que constantment hi havia dues ambulàncies preparades a la porta de la casa dels polítics Pablo Iglesias i Irene Montero.

Aquestes faules es distribueixen principalment a través de WhatsApp i de Twitter. Una altra fact checker és Newtral, que també assenyala que han topat amb un nombre de faules molt superior a l'habitual. En les últimes hores han desmentit, per exemple, l'existència d'avions i helicòpters militars que es dedicaven suposadament a polvoritzar líquids per a desinfectar els carrers.

Entitats col·laboradores

Col·legi de Mediadors d'Assegurances de Barcelona

Passeig de Sant Joan, 33.

08010 Barcelona

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Telèfon: 932153223