Síguenos en Twitter Síguenos en Facebook Canal de vídeos de Noticias

Quins impostos i recàrrecs tenen les pòlisses d'assegurances?

A Espanya, els productes asseguradors no inclouen aquest tipus d'impost.

L'Impost sobre el Valor Afegit (IVA) és un dels més coneguts a Espanya des de la seva instauració en 1986. És estrany el dia en què un ciutadà espanyol no paga algun tipus d'IVA a conseqüència d'haver efectuat una compra d'un producte, un servei o un menjar, per exemple. Però aquest impost tan comú no s'aplica sobre els productes asseguradors des del moment de la seva instauració, fa gairebé 35 anys.

No obstant això, les primes d'assegurança no estan lliures d'impostos. En els primers anys de vida de l'IVA les primes van estar exemptes d'impostos, però en 1997 es va crear l'Impost sobre les Primes d'assegurança, d'aplicació en la majoria de rams de l'assegurança.

Al principi, el tipus impositiu va ser del 4% sobre la prima neta, percentatge que es va elevar al 6% a partir de finals de 1998. Aquest 6% continua aplicant-se actualment. La gran majoria de rams de l'assegurança porten associats aquest impost. Només alguns estan exempts.

Aquests són els rams lliures de l'Impost sobre les Primes d'assegurança:

 • Les assegurances socials obligatòries i assegurances col·lectives que instrumentin compromisos per pensions.
 • Les assegurances de vida.
 • Les operacions de capitalització basades en tècnica actuarial.
 • Les assegurances d'assistència sanitària i malaltia.
 • Les assegurances de caució.
 • Les assegurances de crèdit a l'exportació.
 • Les assegurances agràries combinades.
 • Els contractes de reassegurança.
 • Les operacions de segur relacionades amb el transport internacional de mercaderies o viatgers.
 • Les operacions d'assegurança relacionades amb vaixells o aeronaus que es destinen al transport internacional, amb excepció dels quals realitzin navegació o aviació privada d'esbarjo. 

L'IPS és l'únic impost que es carrega sobre la prima de les assegurances, però hi ha altres 'recàrrecs', que corresponen als ingressos que el Consorci de Compensació d'Assegurances (CCS) percep pel fet d'assumir competències o fer-se càrrec de garanties i prestacions relacionades amb la Institució Asseguradora.

Aquests són els recàrrecs:

 • Recàrrec en l'Assegurança de Riscos Extraordinaris. Està en la majoria de rams d'assegurança, excepte caució, crèdit, transport, construcció, muntatge, assegurances agràries, malaltia i assistència sanitària, defensa jurídica, assistència en viatge i altres assegurances en els quals la prestació de l'assegurador consisteixi en una prestació de servei. L'assegurança de responsabilitat civil tampoc té aquest recàrrec, excepte en el cas d'assegurar-se la RC en la circulació de vehicles a motor. El seu càlcul varia en funció de la mena d'assegurança.
 • Recàrrec per a finançar l'activitat liquidadora d'entitats asseguradores per part del CCS (0,15% sobre la prima neta). Tots els rams d'assegurança excepte vida i crèdit a l'exportació.
 • Recàrrec en l'assegurança de Responsabilitat Civil de Subscripció Obligatòria en l'Ús i Circulació de Vehicles de Motor. 

En qualsevol cas, si tenim dubtes sobre quins impostos o recàrrecs s'apliquen, el millor es consultar amb el nostre mediador d'assegurances.

Entitats col·laboradores

Col·legi de Mediadors d'Assegurances de Barcelona

Passeig de Sant Joan, 33.

08010 Barcelona

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Telèfon: 932153223