Síguenos en Twitter Síguenos en Facebook Canal de vídeos de NoticiasLinkedInWhatsapp

És legal gravar a persones infringint les normes contra la covid?

Marina Barriendos, advocada d'ARAG, ens aclareix les possibles conseqüències legals a què ens enfrontem si vam gravar imatges de ciutadans que no respecten les mesures de prevenció contra el coronavirus

La majoria dels ciutadans som conscients de la importància de complir les normes per frenar la propagació de la COVID-19 i, per això, pot resultar-nos molest observar que hi ha persones que no ho fan. En aquest cas, tenim dret a gravar-? És una bona manera de denunciar la seva actitud o se'ns pot girar en contra? Tot dependrà de l'ús que fem d'aquestes imatges!

Podem gravar a aquells que incompleixen la normativa i difondre el vídeo per xarxes socials?

Abans de res, és important subratllar que no podem captar, reproduir ni publicar imatges d'altres persones sense el seu consentiment. Hem de respectar, sobretot, el seu dret a l'honor, a la intimitat i a la pròpia imatge, així com la normativa de protecció de dades. Per tant, no podrem gravar al nostre veí muntant una festa a casa, tot i que superi l'aforament permès, i penjar-lo a les nostres xarxes socials.

El que sí que podrem fer, detalla l'advocada de ARAG, Marina Barriendos, és acudir a l'ajuntament o trucar a la policia i facilitar-los el material perquè actuïn com sigui procedent.

En aquest punt, recordem que no només comet la infracció qui grava o capta les imatges dels infractors, sinó també qui les difon al rebre-les o les puja a les xarxes. Compte amb el que compartim!

Té dret a reclamar l'infractor gravat?

Segons la normativa en protecció de dades, si una persona detecta que s'ha difós la seva imatge sense el seu consentiment pot reclamar i demanar que es retirin les imatges, a més de sol·licitar una indemnització per danys i perjudicis. Si no es fes res al respecte, la mateixa Agència Espanyola de Protecció de Dades intervindrà per solucionar-ho. Aquesta mateixa indemnització es podrà reclamar per la via civil si s'entenguessin vulnerats el dret a l'honor i a la pròpia imatge, emparant-se en l'article 18 de la Constitució Espanyola i la Llei Orgànica 1/1982, de 5 de maig, de Protecció Civil de el Dret a l'Honor, a la Intimitat Personal i Familiar i a la pròpia imatge.

Multes per difondre imatges sense consentiment

Al marge de l'anterior, el Codi Penal també recull que qui descobreixi secrets o vulneri la intimitat d'un altre sense el seu consentiment, gravant-o reproduint la seva imatge o so, serà castigat amb penes de presó d'1 a 4 anys i multa de dotze a vint mesos. Aquesta pena pot arribar a ser de 2 a 5 anys, si es difonen, revelen o cedeixen a tercers les dades o fets descoberts o les imatges captades.

I si no es pot identificar a ningú en les imatges gravades?

Diferent és si en les imatges o gravacions preses no es pot identificar els protagonistes. Llavors sí es podrien compartir aquestes imatges sense conseqüències legals.

Els mitjans de comunicació: un cas a part

El cas dels mitjans de comunicació és diferent. Els drets anteriors s'enfronten a el dret d'informació, que prevaldria per la gravetat de la situació actual, ja que la pandèmia del coronavirus ens afecta a tots a nivell mundial. Es considera, per tant, que és de gran importància la tasca de divulgació dels mitjans.

La nostra recomanació és que, en cas de tenir imatges o informació vinculada a qualsevol infracció, posar-les sempre en mans de les autoritats competents. Així la justícia podrà fer-se càrrec dels infractors.

Entitats col·laboradores

Col·legi de Mediadors d'Assegurances de Barcelona

Passeig de Sant Joan, 33.

08010 Barcelona

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Telèfon: 932153223