Síguenos en Twitter Síguenos en Facebook Canal de vídeos de NoticiasLinkedInWhatsapp

Prepara la teva empresa per a la nova normalitat

Encara que encara estem immersos en la lluita per superar la pandèmia, les empreses tenen la necessitat de preparar-se per al nou escenari que sorgirà després de l'experiència del coronavirus

La pandèmia continua marcant les nostres vides i, previsiblement, continuarà fent-ho durant alguns mesos més. No obstant això, les vacunes ja són aquí i tot apunta al fet que la situació quedarà controlada i iniciarem un període de progressiu retorn a una nova normalitat. Una realitat en la qual el virus no suposi una amenaça per a la interacció social i permeti el desenvolupament de l'activitat econòmica.

Davant aquesta perspectiva, les empreses i els professionals, de qualsevol sector i de qualsevol grandària, han de preparar-se per a afrontar el desafiament. El succeït, més enllà de la terrible tragèdia viscuda amb la pèrdua de més de 50.000 vides només a Espanya, ha posat contra les cordes a l'economia i el futur de moltes empreses.

Com tornar a la normalitat? És una pregunta típica en aquests temps de tibant espera. Com serà aquesta nova normalitat? És el següent dubte, potser fins i tot més important que l'anterior. Des de fa mesos, consultores i experts en gestió empresarial tracten de respondre a aquestes qüestions i a moltes altres que es deriven d'elles.

Aquests són els aspectes més rellevants en els quals coincideixen la majoria dels analistes sobre la preparació per al futur:

1) Res serà igual. Ha passat molt de temps i moltes coses en aquests mesos. No tornarem a una realitat com la que abandonem al març de 2020. Més enllà de les conseqüències econòmiques d'aquest annus horribilis, la societat ha canviat bona part de les seves rutines i fins i tot les seves prioritats. Les empreses han de ser sensibles a aquestes variacions i extreure lliçons de tot el viscut. Els experts parlen de la necessitat de reinventar-se. La flexibilitat i l'agilitat seran les principals virtuts en el nou terreny de joc que sorgirà de la pandèmia.

2) Cuidar de les persones. El primer propòsit que han de tenir en compte la direcció de qualsevol empresa és el de proporcionar un entorn segur als seus equips. La salut i el benestar de la plantilla ha de ser una prioritat per a qualsevol empresa. Un altre aspecte rellevant és la comunicació interna, que adquireix un major protagonisme en un escenari en el qual el teletreball serà una realitat.

3) Gestionar la incertesa. Un dels primers hàndicaps que han d'afrontar els responsables de qualsevol empresa és la incertesa sobre quan i com es produirà l'anhelada tornada a la normalitat. En els últims mesos, després del primer confinament, ja que ha estat necessari gestionar les successives etapes per les quals els canvis en la incidència del virus han obligat a dissenyar diversos plans. El recomanable és disposar de plans per a diversos escenaris.

4) Aposta tecnològica. La digitalització de tots els aspectes de l'activitat empresarial no admet demores. És una absoluta prioritat. Són les pimes les que han de recórrer un camí encara molt llarg per aconseguir el nivell òptim en aquest punt. La migració al núvol és un altre element prioritari dins d'una gestió adaptada a les exigències dels temps.

5) Avançar-se al futur. Planificar, sobretot en temps d'incertesa, és més necessari que mai. Com també ho és projectar el futur de manera permanent. Els experts coincideixen a assenyalar que els canvis se succeiran cada vegada amb major rapidesa. D'aquí la importància de la flexibilitat i la capacitat d'adaptació. Dins de les possibilitats de cada empresa, és necessari romandre atents a l'evolució en el comportament dels consumidors/clients. En el context actual, la capacitat de flexibilitzar els costos a cada moment és també crucial.

 

 

Entitats col·laboradores

Col·legi de Mediadors d'Assegurances de Barcelona

Passeig de Sant Joan, 33.

08010 Barcelona

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Telèfon: 932153223