Síguenos en Twitter Síguenos en Facebook Canal de vídeos de NoticiasLinkedInWhatsapp

El Fòrum Econòmic Mundial alerta del perill de mirar cap a un altre costat

El planeta sofreix catàstrofes que es podien haver evitat no ignorant els advertiments de riscos a llarg termini, segons els experts. L'Assegurança és un actor principal en la gestió d'aquestes amenaces

El món porta molts anys ignorant els advertiments de perills reals que llancen diverses institucions de prestigi. La pandèmia de coronavirus és un càstig molt dur que potser aconsegueix conscienciar a bona part de la població per a prendre de debò a partir d'ara els missatges que emeten organitzacions com el Fòrum Econòmic Mundial que acaba de presentar un any més el seu Informe de Riscos Globals, un estudi que ja havia avisat des de 2006 del perill de les pandèmies, que consideraven un risc a llarg termini. Desgraciadament, ara són un risc immediat.

Els experts miren cap a l'Assegurança com un element de control dels danys, però també com una veu autoritzada a l'hora de prevenir i gestionar alguns dels grans riscos que afecten el món.

Aquest informe anual alerta de les conseqüències de la COVID-19, que està fent augmentar les desigualtats i la fragmentació social, amenaça la situació econòmica i afeblirà l'estabilitat geopolítica mundial. En paral·lel, destaca que les conseqüències mediambientals continuen encapçalant el llistat de riscos en termes de probabilitat i impacte en la dècada vinent.

De fet, en anteriors edicions de l'Informe se citaven les pandèmies com un risc que s'havia de tenir en compte a llarg termini, però en general cap govern havia pres mesures en aquest sentit. En 2020, hem sofert els efectes de no haver reaccionat abans. La pandèmia de COVID-19 no sols s'ha cobrat milions de vides, sinó que també ha incrementat les desigualtats sanitàries, econòmiques i digitals. Milers de milions de persones, especialment els més febles, corren el risc d'experimentar una reculada en les seves condicions de vida per què s'ha detingut el procés gradual d'anar cap a societats més justes i desenvolupades en unes certes zones del planeta.

La crisi sanitària, econòmica i social viscuda en 2020 frenarà la cooperació mundial imprescindible per a lluitar contra riscos globals com la degradació ambiental. Respecte a l'accés a la tecnologia i a les aptituds digitals, per exemple, la bretxa entre rics i pobres corre el risc d'ampliar-se i de posar en perill la cohesió social.

De totes maneres, segons l’informe, són els riscos mediambientals els que encapçalen la llista de perills, en termes d'impacte i probabilitat, en la dècada que hem començat. Les fractures socials, la incertesa i l'ansietat faran més difícil aconseguir la coordinació necessària per a fer front a la contínua degradació del planeta.

Per primera vegada, l'informe també analitza els riscos en funció del moment en què els enquestats creuen que suposaran una amenaça crucial per al món. Els perills clars i presents (0 a 2 anys) revelen la preocupació per la vida i els mitjans de subsistència, entre ells les malalties infeccioses, les crisis laborals, la desigualtat digital i el desencantament dels joves.

En un termini de 3 a 5 anys, els entrevistats pensen que el món es veurà amenaçat per riscos econòmics i tecnològics que poden trigar diversos anys a materialitzar-se, com l'esclat de bombolles d'actius, el col·lapse de les infraestructures informàtiques, la inestabilitat dels preus i les crisis del deute.

I entre els riscos a llarg termini (5 a 10 anys) apareixen la por al mal ús de les armes de destrucció massiva, el col·lapse de l'Estat, la degradació de la biodiversitat i la utilització de la tecnologia en contra de les persones.

Resulta especialment preocupant també l'efecte negatiu de l'acceleració de la transformació digital, que en principi ofereix grans avantatges com l'expectativa de creació de gairebé 100 milions de nous llocs de treball en 2025. Però de manera simultània aquest procés de digitalització pot destruir uns 85 milions de llocs de treball i accentuar la desigualtat entre els digitalment avançats i els analfabets digitals.

 

Entitats col·laboradores

Col·legi de Mediadors d'Assegurances de Barcelona

Passeig de Sant Joan, 33.

08010 Barcelona

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Telèfon: 932153223