Síguenos en Twitter Síguenos en Facebook Canal de vídeos de Noticias

Fòrum 1 de la Setmana Mundial 2018: Vida i Estalvi

El futur del sistema de pensions, en el punt de mira del ram.

"Podem contribuir a donar una resposta als jubilats del futur?" El fòrum va analitzar la situació i la projecció futura del sistema de pensions a Espanya.

Identificar les principals amenaces del sistema públic de pensions i abordar aspectes en els que incidir per fer-los front va ser l'objectiu del fòrum de diàleg dedicat als rams de Vida i Estalvi. El punt de partida va ser la ponència de Xavier Varea, director de la càtedra ICEA-UB d'assegurances i Fons de Pensions.

En la seva intervenció, el professor va determinar l'evolució demogràfica - amb una tendència progressiva a la piràmide invertida - i el gap generacional dels nivells salarials com principals causants de la situació de tensió que viuen les pensions en la majoria de països del nostre entorn. "És evident que s'ha anat produint una disminució de la renda disponible dels treballadors, que es tradueix immediatament en una disminució de les cotitzacions a la seguretat social", va constatar Xavier Varea. "Però a més, si aquesta dada la desglossem per edats, queda clar que hi ha una disminució del sou mig dels que cotitzaran d'aquí uns anys".

Segons el catedràtic aquests problemes cal abordar-los des de tres perspectives. En primer lloc, la conscienciació sobre les limitacions del sistema actual; en segon lloc, la revisió del model públic i, en tercer lloc, la incidència en la pensió social compensatòria.

TEORIA DE L'EMPENTA

A més, el catedràtic va assenyalar altres dos factors a tenir en compte: la escassa diversificació de les fonts de finançament per el futur i la conducta d'estalvi dels individus en l'etapa d'acumulació. "Respecte al primer dels dos factors cal destacar que l'estructura d'estalvi que tenim en l'etapa laboral està focalitzada en el sector immobiliari. Només el 25% dels estalvis es destinen a actius financers i amb prou feines un 3% el tenim en estalvi a llarga durada".

Pel que fa al segon factor, per Varea, es fonamental dissenyar polítiques que ajudin a canviar el comportament estalviador prenent decisions desitjables però sense obligar. Seguint la Nudge Theory, (teoria de l'empenta) formulada per el Nobel d'Economia, Richard H. Thaler, l'important és oferir sempre la millor opció però respectant la llibertat de les eleccions dels individus.

"En el cas de l'estalvi per la jubilació, les empentes tenen que veure en primer lloc amb l'estímul a la contractació de productes d'estalvi a llarg termini; en segon lloc, amb ajudar a determinar quin percentatge de la renda disponible hem de dedicar a l'estalvi a llarg termini; i, per últim, amb ajudar a determinar en quins actius hem d'invertir dir estalvi", va apuntar Varea.

SOLVÈNCIA DEL SECTOR ASSEGURADOR

Després de la ponència, varen participar en el debat de José Luís Ferré, conseller delegat de Allianz Seguros; Francesc Rabassa, director general de Ca Life Insurance; i José Luís Calderón, director general de Santalucía. Els ponents van coincidir en que el sector es troba preparat i disposa dels recursos suficients per afrontar aquest repte, i a més ha demostrat àmpliament la seva solvència. "El mercat assegurador ofereix clares alternatives de previsió social", va afirmar Ferré. "La qüestió principal està en l'empenta. Crec que des del punt de vista fiscal s'hauria d'ajudar més i guiar a l'individu per a que prengui les decisions adequades. Actualment, la fiscalitat és un element molt important i justament s'estan prenent decisions en sentit contrari".

També es va demanar més col·laboració, tant per part de l'Administració com dels diferents actors socials, per afavorir la conscienciació ciutadana. "Des del sector s'està incidint en universitats i col·legis sobre la necessitat d'un estalvi planificat a llarg termini, però també ha d'ajudar l'estat", va assenyalar Francesc Rabassa. "Altres països han involucrat a tots els agents socials. Si no es parla clarament a la gent, difícilment es prendrà consciencia".

També, es va posar èmfasi en els avantatges dels productes dels productes asseguradors davant als que ofereixen les entitats financeres, però també va haver-hi esper per l'autocrítica. "No hem sabut capitalitzar les nostres grans bondats, hem viscut una crisi del sector financer amb un problema reputacional molt gran i nosaltres no hem presentat problemes. No obstant, seguim tenint por a treure'ns la careta i a sortir a vendre les nostres bondats. Això s'ha de canviar", reconeixia José Luís Calderón.

  

Entitats col·laboradores

Col·legi de Mediadors d'Assegurances de Barcelona

Passeig de Sant Joan, 33.

08010 Barcelona

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Telèfon: 932153223