Síguenos en Twitter Síguenos en Facebook Canal de vídeos de Noticias

Gran curiositat per les novetats legals

Les novetats en l'àmbit legal sempre generen interès i fins a preocupació entre els mediadors d'assegurances. Al marge de la legislació específica per a la distribució d'assegurances, són moltes les lleis i normes que afecten des de diferents àmbits el dia a dia d'una empresa de mediació. Dimarts passat, el mateix dia que casualment el Consell de Ministres aprovava via Reial decret la nova llei de distribució d'assegurances, més de mig centenar de mediadors es van donar cita en el Col·legi per a escoltar als assessors de la institució quant a aspectes jurídics, sociolaborals i fiscals. L'objectiu era conèixer els canvis legals que afecten els professionals i les empreses de mediació.

Josep Lluís Fernández, Doctor en Dret, advocat i assessor jurídic del Col·legi de Mediadors d'Assegurances de Barcelona, va ser el primer a prendre la paraula. Fernández es va centrar en els aspectes més destacats de dues lleis: la de Secrets Empresarials i la nova llei hipotecària.

Sobre la primera iniciativa legal, Fernández va explicar que "defineix molt millor i detalla més el concepte de violació del secret empresarial". La nova legislació "regula també altres aspectes col·laterals com la possibilitat de transmetre el secret, la titularitat compartida, i l'opció que el titular atorgui i pacti llicències d'ús o explotació".

Entre altres aspectes, són especialment rellevants per als professionals de la mediació d'assegurances, els que tenen a veure amb: 

  • La declaració judicial de la violació del secret empresarial.
  • La prohibició dels actes de violació del secret empresarial
  • La devolució al titular dels documents, fitxers electrònics o qualsevol altre suport on consti el secret empresarial i, si escau, la seva destrucció.
  • La indemnització dels danys i perjudicis, si hi ha hagut culpa (negligència) o intencionalitat de l'infractor. 

L'assessor jurídic del Col·legi conclou que "és una llei innovadora que proporciona una interessant protecció als secrets empresarials".

Venda vinculada i venda combinada

Pel que respecta a la nova llei hipotecària, la intervenció de Fernández es va centrar en la Llei 5/2019 reguladora dels contractes de crèdits immobiliaris. L'assessor del Col·legi va destacar que el nou marc legal tracta de "garantir raonablement la recta competència de la banca en el sector assegurador". La llei ara "limita severament les vendes vinculades i ofereix garanties efectives d'elecció al client".

No obstant això, Fernández va assegurar que "alhora es prohibeixen les vendes vinculades, s'autoritzen sense grans limitacions les vendes combinades, millorant les condicions si es contracta amb la banca el segur, sempre que ofereixin també el préstec de manera separada". Un dels aspectes que l'assessor del Col·legi va abordar en la seva conferència és, precisament, la diferència entre venda vinculada i venda combinada.

Novetats en matèria laboral i fiscal

La sessió sobre novetats legals va continuar amb la participació de Max Arias, advocat i soci del departament laboral de Crowe Horwath Legal i Tributari, i Javier Abelló, advocat i responsable de comptes del departament laboral de Crowe Horwath Legal i Tributari. Arias es va centrar en les novetats que afecten el nou salari mínim professional i els canvis en cotitzacions socials.

Javier Abelló, per part seva, es va centrar en el nou conveni col·lectiu de mediació d'assegurances privades per al període 2019-2022. L'advocat va comentar, d'un en un, les principals novetats que incorpora el nou conveni.

Finalment, Luis Redondo, Soci director del departament Fiscal-Financer d'Ortemesa, davant l'absència de novetats "de moment" en matèria fiscal, va centrar la seva intervenció a recordar les principals pautes de comportament i actuació d'Hisenda. Aquesta part de la sessió va ser, com és habitual, una de les quals va generar més peguntes per part dels assistents.

Entitats col·laboradores

Col·legi de Mediadors d'Assegurances de Barcelona

Passeig de Sant Joan, 33.

08010 Barcelona

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Telèfon: 932153223