Síguenos en Twitter Síguenos en Facebook Canal de vídeos de Noticias

Ajudes extraordinàries per a pimes

El Govern presenta un pla per intentar minimitzar l'impacte negatiu de la pandèmia en petites i mitjanes empreses.

 

Els efectes negatius que pateixen els espanyols a causa del coronavirus no se circumscriu únicament a un tema de salut. L'economia ha entrat en una situació de crisi la dimensió de la qual és difícil d'endevinar. El que queda clar és que ningú és aliè a aquesta situació inimaginable fa tot just unes setmanes. Entre els afectats, un dels grups més vulnerable és el de les petites i mitjanes empreses (pimes) que per la seva grandària solen tenir menys defenses davant de catàstrofes econòmiques inesperades com la que vivim aquests dies. Les pimes engloben tres tipus de companyies: micro, petites i mitjanes empreses. Per pertànyer a aquest grup hi ha dues regles que s'han de complir: tenir menys de 250 treballadors i que la facturació anual no sobrepassi els 50 milions d'euros.

El Govern ha anunciat ajudes específiques per a aquest segment en el qual es troben molts mediadors amb les seves corresponents empreses. El Reial Decret aprovat per promoure mesures extraordinàries per pal·liar els efectes negatius provocats pel coronavirus té com un dels seus objectius ajudar les pimes en aquest context d'enorme crisi. Les pimes representen més del 97% de les empreses que hi ha a Espanya.

La primera de les mesures és permetre l'ajornament del pagament d'impostos. El Ministeri d'Hisenda permetrà que les pimes ajornin el pagament d'impostos (retencions de l'IRPF, quotes repercutides de l'IVA i pagaments fraccionats de l'Impost de Societats) durant un termini màxim de sis mesos i durant els tres primers no s'aplicaran interessos de demora. Només podran beneficiar-se aquelles empreses la facturació de les quals el 2019 no hagi superat els sis milions d'euros i l'ajornament només pot afectar un màxim de 30.000 euros. El tràmit per aconseguir l'ajornament ha de realitzar-se telemàticament mitjançant la seu electrònica de l'Agència Tributària. En aquest web es detallen les instruccions que s'han de seguir.

També està accessible la sol·licitud d'ajornament de la tornada de préstecs concedits pel Ministeri d'Indústria a través de la Secretaria General d'Indústria i de la Petita i Mitjana Empresa. Per accedir a aquest ajut cal que el termini de venciment sigui inferior a sis mesos des de l'entrada en vigor del Reial decret llei i que es pugui justificar les conseqüències negatives ocasionades pel coronavirus: descens dramàtic de l'activitat, caiguda de les vendes, interrupcions en el subministrament ...

Per la seva banda, el Ministeri de Ciència, a través del CDTI, ha llançat també un pla de mesures extraordinàries pel qual elimina les garanties per a sol·licitar ajudes per a projectes de R+D+I i assegura una major rapidesa en els processos de gestió i aprovació dels projectes que es presentin. El CDTI aplicarà una reducció de les garanties sol·licitades a tots els projectes de R + D + I desenvolupats per pimes i que hagin estat aprovats a partir del 14 de març de 2020. Aquesta iniciativa pretén que les pimes quedin lliures d'aportar garanties, sempre i quan el projecte compleixi amb la mínima solvència econòmica exigida pel CDTI.

Una altra de les mesures és la d'obrir, a través de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO), una línia de finançament dotada amb 200 milions d'euros per a estimular les pimes la compra d'equipament informàtic i serveis de digitalització per promoure el teletreball. En un altre sentit, es crea una línia de cobertura asseguradora de fins a 2.000 milions d'euros per a petites i mitjanes empreses del sector de l'exportació. Amb aquest punt es pretén evitar problemes de liquiditat a les pimes d'aquest sector d'activitat. Les pimes també podran beneficiar-se de la flexibilització en l'autorització dels processos d'ERTO tramitats a causa dels efectes del coronavirus.

Com a complement, la Generalitat de Catalunya ha anunciat la creació d'una línia de crèdits a través de l'Institut Català de Finances (ICF) i Avalis dotada amb mil milions d'euros. L'ICF garanteix a les entitats financeres un aval del 75% del risc creditici concedit.

 

Entitats col·laboradores

Col·legi de Mediadors d'Assegurances de Barcelona

Passeig de Sant Joan, 33.

08010 Barcelona

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Telèfon: 932153223