Síguenos en Twitter Síguenos en Facebook Canal de vídeos de Noticias

Consells per evitar incendis en la llar

La prevenció contra els riscs del foc és la millor mesura per a mantenir fora de perill la nostra llar

La principal causa d'incendis en la llar és deixar-se una paella oblidada en el foc (74%), seguit del forn (13%), el gas/butà (7%) o la fregidora (6%). En el conjunt de la llar, la cuina és l'origen en el 57% dels casos, seguit de la seguretat elèctrica (20%); xemeneies/estufes (13%); calefaccions (7%); veles (2%) i nens (1%). Encara que és testimonial, amb menys d'un 1%, també es recull la casuística d'incendis provocats per les burilles del tabac, segons dades del sector assegurador.

La patronal UNESPA xifra en 1,5 milions diaris la quantia en indemnitzacions que l’Assegurança paga a Espanya per danys ocasionats per incendis en alguna mena d'immobles, segons dades del període 2017-18. El 71,4% d'aquests focs es van registrar en habitatges, el 11’4% en comunitats de propietaris, el 8,5% en comerços i el 7,2% en indústries.

El teu mediador d'assegurances podrà assessorar-te sobre les cobertures que ha d'incloure la teva pòlissa de llar per a fer front als danys que pot causar un incident amb foc. No obstant això, amb independència de les garanties asseguradores, la prevenció és sempre la millor mesura per a evitar danys que es poden evitar.

Aquests són cinc consells bàsics:

 • Mantenir als nens allunyats del foc
  A molts nens els fascina el foc i els agrada jugar amb ell. Per a ells, doncs, llumins, encenedors, encenedors de cuina, substàncies inflamables, etc., han de ser objectes vetats per als més petits de la casa.
 • Compte amb sobrecarregar els endolls
  És una mesura preventiva molt important. Encadenar ‘lladres’ un darrere d'un altre és un gran risc que pot acabar en un incendi.

 • Tanca el gas quan no l'utilitzis
  Una mesura a recuperar és tancar la clau de pas del gas als fogons de la cuina quan no els estem usant. No sols quan ens anem de casa. També en anar-nos a dormir. És bo revisar, abans d'anar-nos a dormir, tots els electrodomèstics que treballen amb calor per a assegurar-nos que estan apagats. Quant a l'escalfador, assegura't que la flama és de color blau. Si és vermella, avisa a un expert. Per cert, mai tractis d'apagar amb aigua el foc originat en una paella amb oli.

 • Tingues cura on deixes la planxa
  La planxa és un dels electrodomèstics potencialment més perillosos de tots els que treballen amb calor, ja que podem moure-ho a diferència del que succeeix amb el forn o la vitroceràmica. Assegura't que la superfície sobre la qual deixes la planxa no és inflamable i apaga-la sempre quan no l'estiguis usant. Fins i tot quan atenguis el telèfon o truquin a la porta. Un descuit pot ser l'origen d'un incendi.

 • El tabac és sempre perillós
  Al marge dels riscos per a la salut dels fumadors, el tabac també està darrere de molts incendis domèstics. És especialment important no fumar en el llit. I, d'altra banda, no deixis enceses les estufes en anar-te a dormir.

 

Entitats col·laboradores

Col·legi de Mediadors d'Assegurances de Barcelona

Passeig de Sant Joan, 33.

08010 Barcelona

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Telèfon: 932153223