Síguenos en Twitter Síguenos en Facebook Canal de vídeos de Noticias

Discriminació racial: mesures legals per a combatre-la

Albert Olcina, advocat d'ARAG, aprofundeix sobre les consideracions legals d'un dels aspectes que millor mesura el nivell de progrés i convivència d'una societat: la capacitat per a acceptar a qui és diferent

La interrelació de les persones amb les seves cultures, hàbits i creences, han suposat una prova de foc per a determinar fins a quin punt la nostra societat està preparada per a acceptar a qui és diferent. És molt important que tots estiguem pendents que aquesta diferència no provoqui prejudicis per a qualsevol persona, transgredint la legalitat i els drets humans, en definitiva.

D'aquí ve que hàgim de perseguir qualsevol situació que puguem considerar d'odi cap a qualsevol altre per motius racials, sexuals, ètnics o religiosos. És a dir, discriminar a l’altre només pel fet de no ser com nosaltres.

Els drets humans en general i la dignitat de les persones en particular han de tenir una especial protecció. L’avanç tecnològic facilita la comissió d'aquesta mena de delictes, difonent amb extrema rapidesa aquestes situacions, però alhora, també permet ser perseguits amb més facilitat.

Quins delictes poden anar vinculats al racisme i quines penes tenen?

- Delictes d'odi

L'advocat d'ARAG, Albert Olcina, explica que “el nostre Codi Penal, modificat en 2015, va incloure especialment els delictes d'odi, imposant penes que poden arribar als 4 anys de presó i de 6 a 12 mesos de multa”.

En aquest sentit, es persegueix qualsevol acte que fomenti, promogui o inciti directa o indirectament a l'odi cap a les persones o col·lectius. També la distribució, difusió i venda de qualsevol escrit o suport que, pel seu contingut, pugui ser considerat com a tal.

- Enaltiment de delictes de genocidi

De qualsevol enaltiment, negació, trivialització de delictes de genocidi seran igualment perseguits per la nostra legislació.


- Delictes contra la dignitat de les persones

Ens trobem amb penes de fins a 2 anys de presó per als qui realitzin conductes que atemptin contra la dignitat de les persones.

Aquests delictes seran perseguits a instàncies de part o d'ofici, i les diferents administracions podran personar-se com a acusació particular per a actuar en els procediments oberts per aquestes causes, atès que hi ha un interès públic i una responsabilitat institucional, en qualsevol cas.

D'aquí, per exemple, que un ajuntament pugui personar-se com a acusació particular davant una agressió homòfoba produïda en el seu municipi o davant un delicte de fratricidi consumat per un veí de la localitat.

L'avanç de la tecnologia

Un dels punts a favor de les noves tecnologies és que ràpidament podem gravar qualsevol conducta inapropiada i, d'aquesta manera, es poden perseguir, per exemple, insults racistes produïts en un estadi de futbol, podent comportar penes que van donis de la presó, a treballs en benefici de la comunitat, la prohibició d'accés a recintes esportius o el pagament de la indemnització corresponent per danys i perjudicis.

Estan protegides realment les víctimes?

Es van fent avanços en relació amb la protecció de les víctimes, sobretot en matèria de Violència Domèstica. Però per desgràcia, en tema d'estrangeria, estem lluny d'aconseguir una absoluta protecció i igualtat, ja que la mateixa llei d'estrangeria suposa un risc per als qui estan en situació irregular, que no denuncien els atacs que reben per por de que se'ls obri un expedient d'expulsió del país, en acudir a denunciar a les comissàries.

On denunciar qualsevol tipus de discriminació

En qualsevol cas, disposem de les Oficines d'Assistència a les Víctimes d'aquestes agressions, per a poder tramitar denúncies i obtenir suport a través d'aquestes.

Com a conclusió, el que es persegueix al final és la falta de respecte o la nul·la capacitat d'empatitzar amb qui no té les mateixes creences o el mateix to de pell, i per això és vital el reconeixement de l'existència d'aquestes conductes, identificar-les i denunciar-les. D'aquí la importància també que les institucions públiques es facin ressó i denunciïn públicament qualsevol vulneració i atac racista o discriminatori cap a qualsevol.

 

Entitats col·laboradores

Col·legi de Mediadors d'Assegurances de Barcelona

Passeig de Sant Joan, 33.

08010 Barcelona

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Telèfon: 932153223