Síguenos en Twitter Síguenos en Facebook Canal de vídeos de NoticiasLinkedInWhatsapp

Els 4 canvis fonamentals de la reforma de trànsit

Jordi Marí, advocat de ARAG, ens resumeix els principals canvis legals amb els quals es pretén reduir a la meitat els morts i ferits greus en accidents

El Govern ha anunciat un paquet de reformes legals en matèria de trànsit amb la finalitat de reduir en un 50% els morts i ferits greus durant la propera dècada. L'advocat de ARAG, Jordi Marí, desgrana els 4 canvis fonamentals i t'explica quan està previst que entrin en vigor.

1. Augment en la retirada de punts per comportaments de risc
2. Limitacions de velocitat en l'àmbit urbà
3.
Regulació dels MVP: patinets elèctrics
4.
Reforma del permís de conducció per al transport de mercaderies

 

1. Augment en la retirada de punts per comportaments de risc

El Consell de Ministres ha aprovat l'avantprojecte de Llei que reforma la Llei de trànsit augmentant la retirada de punts per a aquells comportaments que suposen un major risc per a la circulació i fomenta la realització de cursos de conducció segura. Destaquen les següents mesures:

- Sostenir el mòbil mentre conduïm

S'augmenten de 3 a 6 els punts a retirar en cas de conduir subjectant el telèfon mòbil amb la mà.

- No utilitzar el cinturó de seguretat o els sistemes de retenció infantil

S'augmenten de 3 a 4 els punts a retirar en cas de no utilitzar el cinturó de seguretat, sistemes de retenció infantil, casc o altres elements de protecció. També es sanciona expressament el mal ús d'aquests dispositius (per exemple, no portar el casc correctament cordat).

- Portar mecanismes de detecció de radars

Serà sancionat amb 500 euros i la retirada de 3 punts portar en el vehicle mecanismes de detecció de radars. Fins ara es denunciava la seva utilització durant la conducció. Ara es sancionarà la mera tinença.

- Superar la velocitat permesa

Se suprimeix la possibilitat que turismes i motocicletes puguin augmentar la velocitat fins a un màxim de 20 km/h més del permès en avançaments en carreres convencionals.

- Cometre frau en l'examen de conduir

S'incorpora com a sanció molt greu, amb 500 euros de multa, utilitzar dispositius de comunicació no autoritzats en els exàmens de conduir. A més, es penalitzarà el conductor amb 6 mesos sense poder presentar-se a l'examen de conduir.

Pel que fa a el permís de conduir per punts, s'unifica a dos anys el termini que ha de transcórrer sense cometre infraccions per poder tornar a recuperar el saldo inicial de punts. Fins ara variava el termini en funció de si la infracció per la qual s'havien retirat els punts era qualificada com a greu (2 anys) o molt greu (3 anys)

Es fomenta la realització de cursos de conducció segura certificats per la Direcció General de Trànsit que permetran recuperar 2 punts del carnet.

Les empreses de transport de mercaderies o viatgers tindran accés online al registre de conductors per conèixer si els seus treballadors tenen el permís de conduir en vigor. S'indicarà en vermell si no el tenen en vigor i en verd en el cas que ho estigui.

 

2. Limitacions de velocitat en l'àmbit urbà

El Consell de Ministres també ha aprovat un Reial Decret que modifica el Reglament General de Circulació i Reglament General de Vehicles amb la finalitat de reduir la sinistralitat en l'àmbit urbà.

Destaquen les limitacions de velocitat dins de poblat:

- Es limita la velocitat a 20 km/h a les vies amb plataforma única de calçada i vorera.

- Es limita la velocitat a 30 km/h a les vies amb un únic carril de circulació per cada sentit.

En les vies amb més d'un carril de circulació per cada sentit el límit de velocitat seguirà sent de 50 km/h.

Aquestes limitacions no s'aplicaran fins passats 6 mesos de la publicació d'el projecte al BOE perquè es pugui adaptar la senyalització i els conductors s'acostumin a aquestes noves mesures.

3. Regulació dels MVP: patinets elèctrics

Una altra novetat important és l'esperada regulació dels vehicles de mobilitat personal (VMP), com els patinets elèctrics. Els VMP són aquells vehicles d'una o més rodes, amb una sola plaça i propulsats únicament per motors elèctrics que li permeten arribar a una velocitat màxima entre 6 i 25 km/h. És important destacar que queden exclosos d'aquesta categoria els vehicles de mobilitat reduïda.

- Vies prohibides

Es prohibeix als vehicles de mobilitat personal que circulin per la vorera i altres zones de vianants, vies interurbanes, travessies, autopistes i autovies que transcorrin dins de poblat ni en túnels urbans. Els seus conductors han de complir les normes de circulació igual que la resta dels vehicles.

 

Certificat de circulació obligatori

Aquests vehicles hauran de disposar d'un certificat de circulació que acrediti que compleixen amb els requisits tècnics previstos en el manual de característiques que s'aprovarà mitjançant resolució del Director General de Trànsit.

 

4. Reforma del permís de conducció per al transport de mercaderies

 

També es reformarà mitjançant un reial decret el Reglament general de conductors pel que fa al permís de conducció per al transport de mercaderies o viatgers:

- Camions

Es redueix de 21 anys a 18 anys l'edat per conduir camions havent aprovat el Certificat d'Aptitud Professional (CAP) de 280 hores.

- Autocars sense passatgers

Es redueix a 18 anys l'edat per conduir autocars sense passatgers i amb un radi màxim de 50 km. A partir dels 21 anys i amb el CAP de 280 hores es podran portar passatgers.

- Furgonetes

S'amplia de 3.500 a 4.250 kg el pes amb el qual es poden conduir furgonetes de transport de mercaderies amb el permís B si l'increment de pes es deu als nous sistemes de propulsió (per afavorir suso de combustibles no contaminants)

- Permís de conducció de camions i autobusos per a persones amb problemes en el sistema locomotor

S'estableix la possibilitat que, prèvia valoració mèdica individualitzada, puguin accedir al permís de conducció de camions i autobusos persones amb problemes en el sistema locomotor a causa dels avenços que hi ha hagut en pròtesis i vehicles.

- Motocicletes

Pel que fa a les motocicletes s'especifica l'equip de protecció obligatori que han de portar els aspirants per a l'obtenció del permís.

 

Quan entren en vigor aquestes mesures?

Les novetats del Reglament general de Circulació i de Vehicles es preveu que entrin en vigor el 2 de gener de 2021, excepte les limitacions de velocitat en via urbana que entraran en vigor als 6 mesos de la publicació en el BOE.

 

L'obligació de disposar del certificat de circulació per als vehicles de mobilitat personal entrarà en vigor als 24 mesos des de la publicació del manual de característiques en el BOE.

 

La modificació del Reglament general de Conductors entrarà en vigor a partir de l'endemà de la publicació al BOE.

Entitats col·laboradores

Col·legi de Mediadors d'Assegurances de Barcelona

Passeig de Sant Joan, 33.

08010 Barcelona

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Telèfon: 932153223