El bloqueig del canal de Suez revela els riscos del transport marítim

Un sinistre que revela els riscos i la importància de les assegurances vinculades a aquesta activitat

El canal de Suez ha acaparat bona part de l'atenció informativa internacional durant l'última setmana a causa de l'accident protagonitzat pel vaixell portacontenidors Ever Given. Una combinació de diverses causes, encara per determinar de manera oficial, van provocar que el gegantesc navili bloquegés la via comercial per la qual circula més del 10% del comerç internacional durant dies.

Amb el trànsit del canal reobert des d'ahir, més de 400 vaixells que esperaven una solució a les portes d'aquesta via de comunicació estratègica han iniciat la seva singladura per l'obra projectada per Ferdinand de Lesseps i que es va construir entre 1859 i 1869. Una infraestructura que, sens dubte, no va imaginar que algun dia navegarien vaixells de la grandària del Ever Given. Les navilieres, per raons de rendibilitat, estan decideixis a construir vaixells cada vegada més i més grans.

Els experts consideren que situacions com la viscuda a Egipte poden repetir-se en el futur provocant el caos en el comerç internacional. Uns fets que tenen conseqüències importants per al sector assegurador i per a moltes empreses de sectors molt diversos, a més de les navilieres i la resta d'actors del transport marítim.

En els pròxims dies, s'espera una veritable allau de denúncies i reclamacions a les companyies asseguradores procedents de les diferents parts implicades. En una nota pública, l'Escola de Negocis de l’Assegurança CECAS fa referència al govern egipci; als propietaris de les mercaderies que viatgen a bord del vaixell sinistrat i de la resta de navilis que esperaven el seu torn en l'entrada del canal; a la naviliera propietària del vaixell sinistrat i als responsables de les labors de rescat.

En qualsevol cas, Jordi Parrilla, director de l'Escola de Negocis de l’Assegurança CECAS, aclareix que fins que no es valoris els danys i perjudicis pel succeït és molt aviat per a especular sobre l'impacte econòmic final. “Tot dependrà de les cobertures i capitals contractats”, assegura. Graella té clar que amb independència de la quantitat econòmica final “es pot afirmar que les reclamacions i les demandes judicials estan garantides”.

Experts en riscos destaquen la importància que els mediadors assessorin els seus clients amb interessos en el comerç marítim internacional sobre les mesures asseguradores adequades per a fer front a situacions com la viscuda a Egipte. Sigui per un accident, avaria o per conflictes polítics o laborals, els canals de Suez i Panamà i altres passos estrets poden posar en escac de nou al trànsit de mercaderies.