Síguenos en Twitter Síguenos en Facebook Canal de vídeos de NoticiasLinkedInWhatsapp

El ciberbullying: quan l'assetjament es dóna en Internet

Els experts d'ARAG proporcionen la visió legal d'aquesta qüestió

El major ús d'Internet i les eines digitals que comporten una nova sèrie de nous perills als quals el ciutadà està exposat. Un dels més preocupants és el ciberbullying, un problema d'assetjament social que afecta menors d'edat.

Això és observable en xifres. Save the Children indica que més de les tres quartes parts dels enquestats en 2019 havien sofert violència online durant la seva infància. La majoria va ser per part d'un company del col·legi, però en gairebé el 16% dels casos es va tractar d'una persona desconeguda. I segons l'últim estudi (2018) sobre sobre l'assetjament escolar i ciberbullying segons els afectats de la Fundación ANAR i la Fundació Mutua Madrileña, el ciberbullying representa un de cada quatre casos d'assetjament escolar. D'aquests casos, el 65,6% de les víctimes són noies, quan en les estadístiques de l'assetjament escolar en general el percentatge per sexes és més equilibrat.

Què és el ciberbullying?

El ciberbullying és un tipus d'assetjament que es realitza a través de mitjans digitals com a missatges de text, correus electrònics, xarxes socials o els canals de comunicació de videojocs cooperatius. Es dóna entre persones de la mateixa edat i pot manifestar-se, per exemple, amb la creació de perfils falsos dels afectats en xarxes socials, propagant rumors, enviant missatges amenaçadors o creant fotomuntatges i pujant-los a Internet.

L'anonimat que ofereix Internet i la percepció que no hi ha un mal real en realitzar-se en el món digital, són dues característiques que es donen en aquesta mena d'assetjament. Cal dir que no està separat del bullying en l'institut o al carrer, perquè molts assetjadors assetjaran a les víctimes en la “vida real” i continuaran quan el menor arribi a casa, a través d'Internet.

Per a aconseguir que aquesta problemàtica desaparegui, cal educar als menors en les conseqüències que té el ciberbullying: tant les legals per als assetjadors com les emocionals i psicològiques que poden causar a les víctimes, no menys greus per ser un assetjament digital. A més, s'ha de tractar que els menors cuidin la seva privacitat i que no publiquin informació sensible. Una bona formació de la utilització d'Internet i les opcions de privacitat (com el bloqueig de perfils molestos en xarxes socials, per exemple), és essencial.

Com actuar en un cas de ciberassetjament

En cas de detectar un cas de ciberbullying, s'ha d'actuar immediatament i no esperar que la situació se solucioni per si mateixa. Hem d'escoltar la víctima i fer-li saber que no està sola, sense minimitzar el seu sofriment i la importància que li doni a les possibles amenaces o insults.

Si els agressors no són anònims i són companys de col·legi, s'ha de posar en coneixement al centre per escrit, narrant amb detall i per ordre cronològic els successos. Quanta més informació es pugui donar, millor es podrà esclarir l'assumpte. A més, s'haurà de demanar una cita amb el tutor i director del centre a fi de comentar la situació i valorar la intervenció a realitzar. És recomanable que la situació d'assetjament també es posi en coneixement de la inspecció del Departament d'Educació, a més d'informar sobre el procediment iniciat pel centre.

Si aquesta actuació no és suficient, el centre es desentén o l'assetjament és anònim i no es pot demostrar qui són els autors, s'haurà de realitzar una denúncia a la policia. Per a això, és important guardar totes les evidències possibles del ciberassetjament.

 

Entitats col·laboradores

Col·legi de Mediadors d'Assegurances de Barcelona

Passeig de Sant Joan, 33.

08010 Barcelona

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Telèfon: 932153223