Síguenos en Twitter Síguenos en Facebook Canal de vídeos de NoticiasLinkedInWhatsapp

10 punts a incloure en el contracte de lloguer si ets propietari

Marina Barriendos, advocada d'ARAG, explica 10 clàusules per estalviar problemes amb els llogaters.


En cas de ser els propietaris, és important que incloguem certes clàusules o detalls en el contracte a fi de poder blindar els nostres drets i reforçar la nostra posició. Aquestes són les 10 clàusules, amb les seves puntualitzacions corresponents, que us recomanem afegir en un contracte de lloguer habitual:

1) Sol·licitar al llogater un domicili alternatiu per a les notificaciosn
Habitualment es posa només la direcció de el pis llogat mentre el contracte d'arrendament està vigent, però després, quan volem reclamar alguna cosa un cop s'ha anat l'inquilí, ens podem trobar que no tenim les vostres dades.

2) Detallar les condicions de la renda a pagar
Pel que fa a la renda a pagar, haurà de detallar si és mensual o anual, que es pagarà de manera anticipada i que la mateixa podrà ser incrementada en cada any de vigència del contracte. Si no hem previst res o si volem que l'increment es realitzi en funció de l'IPC, és important posar el mes que tindrem de referència a l'hora de procedir a l'actualització de la renda. Així mateix, s'ha d'incloure el termini en què s'haurà de pagar la renda.

3) Definir la durada del contracte i penalitzacions
El contracte ha de contenir, clarament, que els 6 primers mesos són d'obligat compliment per a l'inquilí. Si l'arrendatari es va abans del termini pactat, es pot acordar que indemnitzi la propietat amb 1 mes per any incomplert i, en cas de períodes inferiors, amb la part proporcional que correspongui.

4) Indicar el preavís de resolució de el contracte de lloguer
S'haurà escriure en el contracte que l'inquilí té un termini de preavís de 30 dies per resoldre-ho. Un cop s'acosti el final del contracte, si la propietat no desitja prorrogar-lo, ha de notificar la finalització 4 mesos abans. En canvi, l'inquilí únicament haurà de fer-ho amb 2 mesos d'antelació.

5) Especifiqueu reparacions haurà de pagar el llogater
S'hauria de fer referència al fet que, en tot cas, es farà càrrec l'inquilí de les que derivin de el mal ús o de la falta de manteniment. El propietari haurà d'assumir les petites reparacions que exigeixi el desgast per l'ús ordinari de l'habitatge.

6) Fer inventari de l'estat de el pis abans de llogar-lo
És aconsellable que es faci una valoració del preu de reposició dels mobles. A més, també és recomanable adjuntar fotos o vídeo del estat general de l'habitatge perquè quedi registrat el seu estat.

7) Deixar clar que no es poden fer obres sense consentiment del propietari
Les que es facin amb consentiment s'hauran com millores i es quedaran a benefici de la propietat sense dret a cap indemnització a terme del contracte.

8) Puntualitzar que l'inquilí ha de tornar el pis en les mateixes condicions en que s'ha lliurat
No està de més que si ho deixem acabat de pintar quedi reflectit i es posi que l'inquilí el tornarà igual.


9) Concretar el període de devolució de la fiança
A partir del dia del lliurament de les claus de pis, després de la resolució de el contracte, el propietari té 30 dies per revisar l'habitatge i comunicar si es retorna o no. Si no es retorna la fiança en aquest termini es meritarà l'interès legal.

10) Determinar el mitjà de comunicació entre les parts
És molt important determinar el mitjà de comunicació que s'estableix com a vàlid entre les parts. Per exemple, si es comunicaran via mail, haurien de deixar anotats els correus electrònics de cada un o, si es comunicaran per WhatsApp, deixar el número de telèfon.

Entitats col·laboradores

Col·legi de Mediadors d'Assegurances de Barcelona

Passeig de Sant Joan, 33.

08010 Barcelona

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Telèfon: 932153223