Síguenos en Twitter Síguenos en Facebook Canal de vídeos de Noticias

La futura llei hipotecària: El final de la venda de productes asseguradors vinculats?

El text que es discuteix en el Congreso de los Diputados recull alguna de les demandes històriques dels Mediadors d'Assegurances però falta veure el grau de compliment real.

El projecte de la llei de crèdit immobiliari recull la prohibició de les vendes que vinculen, de manera obligatòria, la hipoteca amb la contractació d'altres productes financers. Es tracta d'una primera victòria en l'antiga lluita dels Mediadors d'Assegurances i les entitats bancàries, perquè no s'imposin determinats productes asseguradors als clients de préstecs hipotecaris, essencialment.

Han passat més de cinc anys des de que el Consejo General de Colegios de Mediadores de Seguros emprengués una ferma batalla juntament amb altres associacions del sector. Entre altres mesures, el Consejo General va decidir presentar una queixa davant el Defensor del Pueblo. Aquest organisme es va encarregar d'informar sobre la petició de la Mediació Col·legiada perquè es corregís aquesta mala praxis al Banco de España, la Dirección General de Seguros y Fondos de Pensiones, el Ministerio de Economía y la Secretaría de Estado de Economía Apoyo a la Empresa.

Per la seva part, el Defensor del Pueblo va publicar l'informe "Crisis económica y deudores hipotecarios: actuaciones y propuestas del Defensor del Pueblo", en el que recollia les situacions denunciades i les possibles solucions.

La transposició de la coneguda com "Directiva hipotecaria"  ha donat l'oportunitat ideal per aconseguir el canvi legislatiu. Coincidint amb aquest tràmit, el Defensor del Pueblo va tornar a emetre l'any passat una recomanació, que ha estat acceptada, amb la finalitat de resrtringir la imposició de contractar assegurances vinculades a préstecs hipotecaris per part de les entitats bancàries. Així ho recull el projecte de Llei que el passat 6 de novembre va iniciar la seva tramitació parlamentària.

MÉS MILLORES?

Una altra de les millores que inclourà la nova normativa, segons es destaca des del Consejo General,  serà una major claredat en la redacció de les pòlisses, "donades les discrepàncies de la seva a l'hora de sol·licitar la cobertura de l'assegurança".

"En la redacció actual, la llei millora alguns dels aspectes de la contractació però s'està perdent una oportunitat per evitar que els errors de la crisis es tornin a produir",  adverteix Patricia Suárez, presidenta de la Asociación de Usuarios Financieros (Asufin). Segons la seva opinió, altres propostes com la de transparència en la de contractació predisposada [es produeix quan no existeix una igualtat jurídica entre les parts], "recolzada per quasi totes les forces menys per el partit en el Govern, tenen més pes.

En relació a la venda de productes vinculats, Suárez indica que "la prohibeix però deixa la porta oberta a que el Banc d'Espanya la permeti en determinades condicions... És a dir, es seguirà fent".

REPERCUSSIÓ REAL?

A l'espera de conèixer la redacció final i el grau de compliment per part del sector bancari, la futura llei no inclou un règim sancionador que acompanyi a les noves exigències. "Al contrari, sembla que s'ha buscat formalitzar cada vegada més la concentració sense buscar un canvi real en la manera d'informar als consumidors", denúncia Suárez. "Fer signar un paper manuscrit en el que el consumidor accepta els riscs sense que els mateixos quedin explicats, no és un avanç, és un blindatge per l'entitat financera", opina.

Això sí, la presidenta de Asufin creu que "es d'esperar" que el Gobierno "incorpori algunes esmenes per treure endavant la llei", atès que no té majoria en el Congreso de los Diputados. Dos de les que ja s'han proposat tenen a veure, per un costat, amb l'increment de l'interès de demora i, per l'altre, amb la retirada de l'índex IRPH pels préstecs.

POSICIÓ ASSEGURADORA

Les entitats del sector consultades per Mediario sobre la incidència d'aquests canvis en l'activitat del canal bancoasegurador refusen fer una apreciació "precipitada" d'un projecte de llei que encara no ha estat aprovada. No obstant això, a Mapfre s'acull favorablement "qualsevol mesura que doti de més transparència al mercat i beneficiï al client".

A SegurCaixa Adeslas descarten que l'impacte sigui "important", ja que, segons expliquen, "l'Assessorament i la transparència sempre han estat les bases fonamentar per la venda d'assegurances de la companyia en el canal bancari, conceptes que a Caixa-Bank estan molt interioritzats". En tot cas, consideren "molt important anar millorant les capacitats dels gestors a través de la formació".

Mediario 202

Entitats col·laboradores

Col·legi de Mediadors d'Assegurances de Barcelona

Passeig de Sant Joan, 33.

08010 Barcelona

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Telèfon: 932153223