DOCUMENTACIÓ ESTADÍSTICA COMPTABLE

Explicació de les principals novetats per presentar la DEC

Les exigències d’informació creixen en volum i en detall i obliguen els corredors a proporcionar més dades

sigmund-TlFw-WoI8_w-unsplash

La Documentació Estadístic Comptable (DEC) presenta aquest any notables canvis que han entrat en vigor després de la publicació al BOE, a data 30 de desembre de 2024, dels nous models estadístics comptables dels corredors d’assegurances, corredors de reassegurances, agents d’assegurances vinculades i operadors de banca-assegurances. En aquests models s’incorporen nous conceptes de supervisió, fent que hàgim de fer adaptacions a les nostres aplicacions.

La nova DEC sol·licita moltes més dades qualitatives i, a diferència de la normativa anterior aprovada el 2010, amplia el rang de col·lectius que l’han de presentar i afegeix als operadors de banca assegurances. La Direcció General de Seguros y Fondos de Pensiones (DGSFP) assegura que aquests canvis, en part, es deuen a les exigències de la Comissió Europea. Aquesta nova normativa no té caràcter bàsic i, per tant, no afecta aquells professionals i empreses que es trobin en comunitats autònomes que tinguin transferides les competències en aquesta matèria i afecta només els inscrits a la DGSFP.

Les autoritats del sector d’Assegurances pretenen tenir una visió completa de la indústria asseguradora i recorden que les inspeccions seran més freqüents i exigents per garantir la qualitat de les dades i que l’encreuament amb els comptes anuals sigui efectiu. Els models inclouen moltes variacions en diferents camps i nous conceptes de supervisió. Per començar, cal identificar tots els comptes bancaris que rebin fons de clients, indicant el corresponent IBAN.

El nou model sol·licita la declaració de representants amb algunes dades noves: especificar-ne el sexe (home, dona o persona jurídica), el tipus d’activitat (assegurances, valors, crèdits, altres) i si rep fons de clients. A l’apartat dedicat a l’estructura de l’organització s’hi incorporen els camps d’edat, gènere, grups d’usuaris, grups d’empleats i formació prèvia (N1, N2, N3) i s’exigeix ​​explicar amb quins mitjans humans es compta i com es distribueixen les persones als diversos departaments. Aquesta informació ha d’incloure també els col·laboradors externs i cal indicar les hores fetes per tot el personal.

La nova DEC també incorpora un quadre per introduir dades referents a les queixes i les reclamacions que es reben i obliga a declarar per quin canal s’han rebut: atenció al client o defensor del client. Un altre aspecte que cal indicar és el relacionat amb el tipus de vendes realitzades. Cal assenyalar, per exemple, si el prenedor de les primes intermediades és persona física o jurídica i explicitar si les vendes han estat presencials o a distància.

Pel que fa a la tipologia de les vendes, fins ara s’especificava, per exemple, si corresponien al ram de vida. Ara cal diferenciar entre vida risc i vida estalvi. El mateix passa amb el ram de no vida per al qual augmenta el nombre de desglossaments. Així mateix, cal declarar comissions i honoraris. De la mateixa manera, cal indicar les primes intermediades, les pòlisses que canvien de mediador i les pòlisses col·lectives desglossades per companyies i per nombre d’assegurats.

En definitiva, hi ha un increment notable de la informació que cal presentar i un augment dels nivells de desglossament, cosa que no passa en altres àrees de l’economia espanyola. La nova DEC obliga a presentar tota mena de dades arribant al detall. Un nivell d’intervenció molt alt que permetrà a la DGSFP tenir una radiografia exacta del sector.

Últimes notícies