Els autònoms veuen en l’assegurança un antídot contra la seva vulnerabilitat

El mercat assegurador reacciona amb productes pensats per poder proporcionar a aquests professionals solucions que els aportin seguretat i protecció en el seu dia a dia i també en el futur

L’actual situació pandèmica per COVID-19 ha afectat d’una manera molt acusat als autònoms. Les estimacions més pessimistes parlen que molts cessessin en la seva activitat. En qualsevol cas, aquest col·lectiu professional ha pres consciència, una vegada més, de la seva debilitat davant de situacions com la que vivim.

Aquesta percepció de risc s’ha disparat l’interès per conèixer com poden protegir-se millor. L’assegurança és la resposta natural davant aquesta inquietud i el mercat també està prenent posicions.

Tres milions d’autònoms
Espanya compta amb uns tres milions d’autònoms registrats en el Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA) té en aquest grup de micro, petits i mitjans empresaris, i també treballadors per compte propi, una important massa productiva i també de consum i inversió en la major part dels sectors econòmics. Es calcula que, aproximadament, un 30% dels llocs de treball són creats per aquest col·lectiu.

Segons xifres de l’RETA, s’han perdut 61.501 cotitzants durant el primer quadrimestre de 2020 i l’associació de treballadors autònoms (ATA) ha arribat a informar que, segons els seus càlculs, un 10% del col·lectiu afronta un risc real de tancar el negoci de forma imminent.

Un ram en alça amb grans inquietuds durant la pandèmia
Durant l’últim lustre el sector assegurador, amb la mediació com a interlocutor en moltes ocasions donada la seva proximitat amb la realitat de el client, ha buscat solucions que aportin tranquil·litat a l’activitat empresarial de l’autònom. El principal avantatge per als autònoms està en mantenir uns ingressos en cas que es vegi impedit per treballar amb regularitat o normalitat.

Resulta molt indicatiu que, tal com ha registrat l’asseguradora especialista en assegurances de defensa jurídica ARAG, les consultes legals relacionades amb l’activitat empresarial i laboral del col·lectiu d’autònoms s’ha disparat un 25%. La situació és d’alerta. “La seva principal preocupació és quant de temps més podran seguir suportant un descens de facturació i unes càrregues i costos que, a molts, els porta a no poder mantenir la seva activitat”, ha explicat Cristina González, advocada d’ARAG.

Ara per ara l’oferta d’assegurances per a aquest col·lectiu té una amplitud que ha portat els representants de les organitzacions de treballadors i empresaris autònoms, com ATA, UPTA i UTAE a fixar-se en les solucions que l’assegurança posa a la seva disposició.

En un repàs de les diferents opcions asseguradores que existeixen a disposició d’aquest col·lectiu en el mercat s’ofereixen assegurances específiques per a autònoms, entre d’altres, de: accident, malaltia, incapacitat, ciberriscos, defensa jurídica, RC i Vida.

Amb el propòsit de donar suport als corredors en l’atenció a pimes i autònoms, AXA ha llançat al Canal Pimes i Autònoms by AXA. Es tracta d’una iniciativa en què s’ofereix continguts amb formació especialitzada sobre assegurances dirigits a aquest tipus de clients i que s’inclou en la plataforma de formació on line Campus de l’assegurança.

Entre altres novetats, GENERALI ha llançat un fons per a clients autònoms vinculats que podran rebre una quantitat equivalent a tres mesos de les seves assegurances en 2021 -fins 1.200 euros-. El projecte, ha informat la companyia, contempla més ajudes per a aquest col·lectiu que s’aniran implementant durant els propers mesos.