La gran majoria de les pimes manquen d’assegurances de ciberseguretat i no adopten les mesures necessàries per a protegir-se davant l’amenaça dels ciberdelinqüents

Les xifres són més que alarmants. Durant els nou primers mesos de 2022, els ciberatacs a Espanya van créixer en un 90% en comparació al mateix període de l’any anterior. Diversos informes consideren que es tracta, al costat de la inflació, del major risc global per a les empreses enguany. Davant d’aquest panorama, creix la demanda de protecció i el paper de l’assegurança guanya protagonisme.
Les estadístiques més recents revelen que en els últims 6 anys els delictes informàtics s’han disparat en un 455%. En total, en 2022 es van produir 255.000 ciberdelictes a Espanya, un 90% més que abans de la pandèmia. Els organismes públics se situen en el centre de la diana. El sector assegurador és una altra de les víctimes preferents i rep tres vegades més atacs que altres activitats.
Malgrat la gravetat de la situació, la veritat és que la ciberdelinqüència continua creixent i no sembla tenir límits. Un recent baròmetre d’Allianz situa els ciberatacs com la principal amenaça per als negocis juntament amb la inflació. Els aspectes més problemàtics són el robatori de dades i l’extorsió mitjançant l’ús de softwares maliciosos. El baròmetre de riscos d’Allianz xifra en 4,35 milions d’euros de mitjana el cost que en 2022 va tenir per a les empreses el robatori de dades.
La mecanismes i sistemes de protecció en les grans empreses estan millorant, però en les pimes la situació continua sent de desprotecció en la immensa majoria dels casos. Els experts en la matèria consideren que 2023 serà un any clau. En aquest sentit, el paper de les assegurances de ciberprotecció es considera com una de les claus que les pimes han d’integrar en la seva estratègia de defensa davant els ciberatacs.
La gran majoria de pimes afronten aquest risc sense tenir contractat una assegurança de ciberprotecció, la qual cosa augmenta la seva vulnerabilitat. Cal no oblidar que els efectes d’un ciberatac poden suposar la desaparició de la companyia. El desconeixement de molts empresaris i directius sobre aquesta matèria és gran per la qual cosa és imprescindible que els mediadors d’assegurances puguin oferir un assessorament professional sobre l’aportació de l’assegurança en la seva estratègia de defensa davant els ciberdelictes.
Entre els delictes més freqüents, destaquen els ciberatacs de segrest de dades (ransomware) han passat del 8,5% en 2021 al 15,3% del total de delictes informàtics detectats en 2022, segons un informe elaborat per l’Observatori d’Aiuken Cibersegurity, una multinacional especialitzada en la protecció informàtica de grans empreses.