Com serà la formació del futur?

Els experts auguren un auge de la formació online, però les sessions presencials continuaran sent bàsiques en els programes acadèmics de qualitat

La crisi causada per la pandèmia de la Covid-19 ha originat un gran increment de la demanda de formació en línia per part de professionals i directius de tots els sectors, inclòs l’assegurador. Aquest creixement sembla clau perquè aquest tipus de formació es converteixi ja en massiva encara que tot sembla indicar que el model que triomfarà és un model mixt, en el qual el protagonisme de les classes en format digital conviuran amb el format presencial.

El confinament degut a la pandèmia ha multiplicat els cursos online i, en paraules del doctor Xavier Varea, catedràtic en la Facultat d’Economia de la Universitat de Barcelona, “han demostrat que poden ser molt valguts a l’hora de transferir coneixement”.

Varea defensa un model mixt digital-presencial i assegura que “no obstant això, en circumstàncies normals, la formació en línia mai podrà ser substitutiva de la presencial. Encara queden aspectes que es donen a l’aula presencial que no s’han traspassat a l’aula virtual (contacte amb els companys, contacte personal entre alumnes i professors, relacions públiques,…) i que és molt difícil que es traspassi. El sentiment de grup, així com el d’Alumni és molt més difícil de crear”.

Hi ha algunes claus que expliquen l’auge del format digital i també les seves possibilitats de pervivència en un futur a curt i llarg termini.

1. La formació online creixerà en paral·lel al teletreball.
La crisi sanitària per la Covid-19 i el corresponent confinament han impulsat el teletreball fins a cotes inimaginables. Han passat uns mesos i ja ningú s’imagina que puguem tornar a la situació anterior amb un predomini del treball en les oficines. En paral·lel a l’increment de les videoconferències ha anat creixent també la formació a distància i ningú dubta que la tendència continuarà

2. Més oferta
En els pròxims mesos les institucions educatives hauran de preparar un nou portafolis de cursos davant l’augment de la demanda. Aquest és un repte important especialment per a les escoles de negoci i de postgraus perquè si no aconsegueixen renovar i augmentar la seva oferta digital quedaran en una situació compromesa.

3. Oberta al públic permanentment
Molts dels continguts educatius estan sempre a la disposició de l’alumne i això és un avantatge molt important en un món com l’actual. Únicament aquelles classes interactives exigeixen estar davant la pantalla en un moment concret, encara que si l’alumne no pot assistir en directe sempre pot recuperar l’enregistrament quan li vagi millor.

4. No hi ha fronteres
El format digital permet assistir a classes que es realitzen des de qualsevol lloc del món. Un alumne espanyol pot triar un curs a Nova York, París o Tòquio i completar-lo sense abandonar el seu lloc de residència a Espanya.

5. Un ventall d’avantatges
El llistat d’avantatges és llarg, però destaquen alguns factors:

– Evita desplaçaments i estalvia temps.
– Permet conciliar la vida laboral amb els estudis.
– Accés més freqüent als tutors.
– Major oferta de professors, al no ser imprescindible donar la classe des d’una població concreta.
– Facilita l’intercanvi de professors de diverses universitats i centres de formació.

6. Ideal per a l’especialització
L’actual context mundial augura la necessitat cada vegada major de l’especialització i això obliga els centres educatius a tenir un major nombre de cursos, una cosa molt més assequible per a la formació a distància.

7. Cursos més econòmics
Un altre argument de pes és que la formació continuada té menys costos per alumne i pot oferir preus més atractius.