La forma contrària de la motivació és la desmotivació que pot aparèixer en la nostra conducta i acompanyar-nos, de manera silenciosa i pràcticament indetectable, durant molt de temps

 

Motivació

La motivació és clau per connectar amb allò que ens impulsa en general. És present a la nostra vida personal i, per descomptat, també a la professional o empresarial. La motivació potencia la nostra capacitat d’adaptació i desenvolupament personal segons van definir els investigadors en psicologia Ryan i Deci l’any 2000.

Tanmateix, la forma contrària de la motivació és la desmotivació que pot aparèixer en la nostra conducta i acompanyar-nos, de manera silenciosa i pràcticament indetectable, durant molt de temps. Podem confondre-la amb una depressió i sol estar associada a la procrastinació o a l’anomenada “llei del mínim esforç”. És important conèixer perquè pot arribar a ser experimentada i durant quant de temps podríem portar vivint-la.

 

Què pot portar a l’aparició de la desmotivació laboral?

1.- Manca d’objectius clars. No comptar, per exemple, amb un projecte de creixement professional clar i realista -tant a nivell personal com dins de l’empresa on estem- pot portar a un deslligament emocional i, amb això, a la desmotivació.

2.- Reconeixement insuficient. Un salari que no se sent adequat o la manca d’aquest reconeixement a la feina ben feta pot sumar molt a l’hora que aparegui un sentiment de decepció i desil·lusió que porti a desmotivar les persones. Un pla de formació o de carrera també pot funcionar com un estímul motivador mentre que la seva absència o, senzillament, no comptar amb l’opció de seguir-lo és una font que rega el descontentament.

3.- Ambient laboral tòxic. No estar en un equip de treball ben cohesionat, amb objectius comuns i amb un clima harmoniós sinó més aviat tòxic és el brou de cultiu perquè el desànim planti la llavor.

4.- Planificació errònia o absència d’estratègia clara i ben definida. No tenir un full de ruta organitzacional, amb una planificació definida, expectatives ajustades, concretar objectius realitzables en un termini establert, revisió de compliment, gratificacions d’acord amb l’esforç si es fa… són importantíssims per assolir un clima motivador.

5.- Canvis constants en objectius i decisions. Tan negatiu com no comptar amb una bona planificació és modificar de manera continuada l’estratègia a seguir.

6.- Manca de confiança. Sentir que no es té la confiança del cap i que aquest requereix feedback diari per sentir que “tot està sota control” pot ser assenyalat com un factor de desmotivació a la feina.

7.- Estar incòmodes. No comptar amb un espai de treball -ampli, ventilat, il·luminat i amb àrees per moure’s- que aporti benestar i comoditat per exercir la feina, reunions, etcètera és un “deure” per a l’organització.

8.- Horaris rígids i treball híbrid. Els horaris flexibles i la possibilitat de realitzar la jornada laboral en una fórmula de treball híbrid o remot són actualment un motiu de satisfacció a la feina que es perden si els horaris són rígids i la presencialitat és del 100% en aquells llocs en què no sigui absolutament indispensable per a la bona marxa de la productivitat, de la gestió o de la productivitat.

Últimes notícies