Patricia Esteban, directora d’Estalvi i Inversió de Generali, explica les característiques d’aquest nou producte que s’avança a l’aprovació de la nova normativa

Patricia Esteban

Generali s’avança a l’aprovació dels canvis legislatius en matèria de previsió social que ha anunciat el govern que presideix Pedro Sánchez amb el llançament d’un Pla de Pensions de Treball de Promoció Conjunta permet a les pimes accedir a aquest producte de manera senzilla. Patricia Esteban, directora d’Estalvi i Inversió, ens explica aquesta iniciativa i els seus principals característiques.

– Quina valoració fa dels canvis que planteja el Govern en matèria de previsió social complementària?
– El sector ja ha manifestat la seva postura sobre la reforma a través d’UNESPA en el qual consideràvem que el plantejament resulta insuficient per a pal·liar les deficiències detectades en el sistema. Com a sector sempre hem definit que per a comptar amb un sistema de pensions saludable hem de tenir en compte tres pilars: el primer, el que constitueix la pensió pública, el segon format per l’estalvi col·lectiu o d’ocupació i el tercer l’estalvi particular. Un model en el qual les aportacions es complementen i permeten als ciutadans afrontar el seu futur amb tranquil·litat una vegada aconsegueixen l’edat de jubilació.

La reforma aprovada planteja, d’una banda, una reducció en les deduccions de l’IRPF de les aportacions particulars, la qual cosa pot desincentivar l’estalvi particular en lloc de reforçar-lo i, quant als plans de pensions d’empresa, planteja una sèrie d’incentius que semblen insuficients per a construir una cultura generalitzada de l’estalvi en el camp de les relacions laborals.

No obstant això, ens sembla que el Govern fa un pas en la bona direcció ja que elimina una de les barreres que impedien a moltes entitats aprofitar aquest nou marc legal en obligar a disposar d’un patrimoni sota gestió d’almenys 1.000 milions d’euros.

– Com es planteja Generali aquest nou escenari?
– Mentre s’aprova aquesta norma, en Generali disposem ja d’un Pla de Pensions de Treball de Promoció Conjunta, que permet a les petites i mitjanes empreses accedir als mateixos d’una manera molt senzilla i similar als plans de pensions simplificats que contempla el projecte del Govern.

Aquest tipus de productes té l’avantatge que tant les càrregues administratives com les comissions són reduïdes i dona resposta a la sensibilitat de moltes pimes o autònoms que volen oferir a les seves treballadors fórmules que els permetin complementar la seva pensió pública en el futur, així com retenir el talent de la seva plantilla.

Encara que estem encara en una fase preliminar, la qual cosa hem fet des de Generali ha estat reaccionar i dissenyar productes que permetin a les empreses constituir plans de pensions complementaris a la mesura de les seves necessitats i afavorir aquest reforç del segon pilar.

– Quines característiques diferencials té la proposta de Generali de Pla de Pensions de Promoció Conjunta?
– L’oferta de Generali amb aquesta mena de productes pretén oferir a les petites i mitjanes empreses la possibilitat d’exterioritzar els seus compromisos per pensions. La diferència enfront d’altres opcions d’estalvi és que aquest tipus de productes ha de contractar-se per a la totalitat dels treballadors. L’empresa decideix l’aportació que realitzarà el que li permet controlar el cost en tot moment, encara que les rendibilitats no estan garantides ja que destinen un percentatge d’inversió a actius de renda variable amb un màxim del 30%.

Aquest tipus de productes són un instrument molt útil per a organitzar i planificar els compromisos per pensions assumits per les empreses amb els seus treballadors en matèria de Previsió Social.

A més, els Plans de Pensions d’Ocupació tenen avantatges enfront dels plans tradicionals. Per exemple, l’existència d’una sola comissió de control com a representant conjunt de les empreses que promouen el Pla de Pensions.
Això possibilita l’abaratiment de costos i la reducció de tràmits. També hi ha flexibilitat en la configuració i personalització, la qual cosa permet una gran diversitat d’opcions per a adaptar-se a les necessitats específiques de cada empresa i els seus empleats.

– Quins avantatges ofereix aquest producte de Generali en matèria fiscal?
– Compten amb els màxims avantatges fiscals, ja que les aportacions efectuades són considerades retribució en espècie; deduïbles per a l’empresa i per a l’empleat, reduint la seva Base Imposable General d’IRPF en les següents quantitats:

• 1.500 euros anuals o 30% RNT o RNAE

• Aquest límit general s’incrementarà en 8.500 euros, sempre que tal increment provingui de contribucions empresarials, o d’aportacions del treballador al mateix instrument de previsió social per import igual o inferior a la respectiva contribució empresarial

Els empresaris individuals poden realitzar aportacions a Plans de Pensions d’Ocupació que hagin establert en la seva empresa i dels quals siguin, al seu torn, promotors i partícips, incloent-se les aportacions pròpies en el límit d’aportacions a Plans de Pensions d’Ocupació.

– Quin tipus d’empreses són el perfil de client d’aquest nou producte?
– D’entrada, el nou producte pot interessar a nombroses empreses i treballadors pels seus avantatges. El producte serà especialment interessant per a petites i mitjanes empreses, de qualsevol grandària, especialment d’entre 10 i 250 treballadors
Per a l’empresa, les aportacions que realitzi són una despesa deduïble en la base imposable de l’Impost de Societats, mentre que per a l’empleat l’efecte fiscal és neutre: s’imputen com a rendiments del treball i posteriorment es redueixen, pel mateix import, en la base imposable general. A més, les aportacions que realitzi el treballador voluntàriament les hi deduirà en el seu IRPF com en el cas dels plans de pensions individuals.

Els plans poden interessar també a qualsevol petit negoci, empresari individual o professional independent que tingui almenys un treballador. En principi, aquests professionals poden adherir-se de manera immediata al pla que millor s’adapti a les seves necessitats. Es tracta de productes que poden ajudar també a retenir talent i oferir un complement interessant a l’hora de remunerar als empleats.

– Quin suport a nivell formatiu aportarà Generali a la distribució d’aquests productes i que canals utilitzarà?
– Generali compta amb un gran equip professional en matèria de formació comercial que dona suport i suport a la nostra Xarxa i s’adapta de manera dinàmica a totes les novetats que van sorgint tant a nivell de producte com a nivell regulador.
Així mateix, depenent de la Direcció Comercial, Generali, en la seva aposta pels productes d’estalvi enfocats tant en el segon pilar com en el tercer, ha creat una nova Divisió de Productes Financers que donarà impuls a aquesta línia de negoci col·laborant de primera mà tant amb la xarxa agencial com amb corredors.

– Les empreses de mediació poden unir-se als plans de pensions col·lectius que promou Generali? En quines condicions?
– Totes les empreses (persones jurídiques), empresaris individuals o professionals independents, societats cooperatives, i administracions públiques podran promoure un pla de pensions d’ús de promoció conjunta, per la qual cosa qualsevol empresa de mediació enquadrada en les modalitats citades anteriorment poden fer-ho sense problemes.

Cada promotor podrà establir el seu propi règim d’aportacions per als seus empleats, i característiques específiques del seu conveni, adherint-se de manera automàtica al Reglament del Pla de Pensions, comuna per a tots els plans.

Aquesta simplificació en la subscripció permet als promotors dels plans obtenir uns avantatges importants quant a despeses de gestió, així com despeses de dipositaria aplicats, i en gestionar un patrimoni major, l’entitat gestora podrà optimitzar la seva estratègia d’inversió de renda fixa mixta accedint a mercats amb grans oportunitats quant a rendibilitats es refereix.

En aquest sentit, comptem amb el coneixement i experiència de Generali Investment en la gestió de fons, superant sempre els índexs de referència i aportant valor apostant pels sectors més capdavanters com els tecnològics, energies renovables, etc, dels mercats financers.

Últimes notícies