FRANCESC SANTASUSANA
“La gent de vegades no és conscient de l’alt risc que té contractar assegurances per Internet”
En una entrevista a La Vanguardia, el president del Col·legi adverteix que la societat ha de comprendre que anar de la mà d’un bon assessor és fonamental

El president del Col·legi, Francesc Santasusana, ha assenyalat en una entrevista publicada a La Vanguardia, que la indústria de l’assegurança afronta reptes importants en un entorn molt canviant i ha advertit de la importància de tenir un mediador que proporcioni assessorament professional. En aquest sentit, el president dels mediadors d’assegurances de Barcelona, ha indicat que, per exemple, “la gent de vegades no és conscient de l’alt risc que té contractar assegurances per Internet” i ha reiterat la necessitat que la societat comprengui que “anar de la mà d’un bon assessor és fonamental”.
Pel que fa al Col·legi, Santasusana ha indicat que “la salut de la institució està molt bé perquè durant cent anys hem fet bé els nostres deures i ens hem adaptat les noves exigències del mercat”. Ha destacat també iniciatives com la creació del Hub Espai CMAB que “s’ha convertit en un lloc on poder debatre, ensenyar i ajudar els nostres col·legiats a ser més competitius a les seves diferents demarcacions”.
En el repàs a la situació de la professió, ha destacat alguns reptes com el de conscienciar la societat de la necessitat de contractar assegurances. “A Espanya s’assegura força, però encara hi ha molt recorregut, perquè cada vegada hi ha més necessitats. Ara per exemple està tot allò relacionat amb les ciberassegurances i les assegurances de salut. També hi ha temes nous per assegurar que han aparegut els últims deu anys i que abans era desconeguts. La societat creix i cada vegada necessita més productes”. En aquest context, el paper del mediador creix en importància. “El mediador, agent o corredor, intenta assessorar el client i després va a buscar el producte al mercat. Si és agent, evidentment, serà d’una companyia; si és corredor, buscarà al mercat nacional o internacional la millor cobertura. Evidentment, nosaltres tenim una visió més global. La banca té un coneixement més financer del client i els mediadors una imatge del que és el client.”
Sobre el futur, el president del Col·legi va confessar que “saber on anem a vegades és complicat, com ho és veure cap a on va la sostenibilitat del planeta. Per això, el que abans observàvem en altres continents avui pot succeir a Barcelona, a Catalunya o a Espanya. Per tant, avui tenim grans reptes, com la sostenibilitat, o també la seva intel·ligència artificial, que també va tenir una sèrie de tensions. de salut que necessitaran de les noves tecnologies i les companyies hauran d’adaptar-se a aquestes noves cobertures. És a dir, tenim grans reptes perquè el món està evolucionant o canviant d’una manera molt ràpida.
Santasusana assegura amb rotunditat que “nosaltres hem de protegir el client i moltes vegades hem de discutir amb les companyies perquè tenim coneixement de les clàusules, coneixement de la incidència i de vegades les companyies prenen una decisió amb què nosaltres estem en contra. Quin és el nostre paper? Defensar al màxim el nostre client”. I en aquest paper de defensor, els mediadors han d’advertir els clients dels perills que puguin córrer. “Crec que la gent de vegades no és conscient de l’alt risc que té la contractació per internet, perquè exhibeix documentació i informació. Hem de saber qui s’adreça a nosaltres i quina fiabilitat té. En canvi, la confiança que ofereix el mediador és la d’una persona que fa molts anys que és en un sector que és fiable i que és consistent”.