Eines per la falta de liquiditat

Mecanismes per combatre la manca de tresoreria a causa de la crisi sanitària

L’estat d’alarma decretat pel Govern per intentar frenar l’evolució del coronavirus vindrà acompanyat de diverses mesures per minimitzar el màxim possible la greu situació sanitària que es viu a tot Espanya, però també comportarà l’adopció de mesures específiques en l’àmbit econòmic. La crisi sanitària alentirà l’economia i provocarà situacions difícils per empreses i autònoms.

La falta d’activitat i la caiguda del consum (excepte en qüestions concretes com alimentació i productes farmacèutics) provocarà una greu falta de liquiditat amb la conseqüència de molts impagaments que acabaran afectant gairebé tothom. En aquest context de desequilibri entre els diners que hi ha a la tresoreria i els pagaments I cobraments podem trobar alguns mecanismes legals per intentar compensar aquesta falta de liquiditat. A més, està previst que dimarts vinent, el Govern aprovi una sèrie de mesures per ajudar a Pimes i autònoms a superar aquesta situació. El Col·legi informarà puntualment d’aquestes iniciatives.

PIMEC, la patronal de la petita i mitjana empresa de Catalunya, adverteix que “des d’un punt de vista legal, el no poder fer front a les obligacions de pagament al termini de venciment, s’anomena insolvència, la qual cosa no vol dir que existeixi una situació de pèrdues des d’un punt de vista patrimonial o estructural o que això hagi de provocar la liquidació de l’empresa”.

 ls experts de PIMEC asseguren que “per resoldre les situacions d’insolvència transitòria o manca de liquiditat per poder fer front als pagaments ordinaris al venciment, la Llei concursal estableix una sèrie de mecanismes que poden ser l’eina adequada per resoldre la situació que la crisi sanitària està provocant a tots els sectors empresarials”. La patronal catalana explica alguns mecanismes.

  • Acord extrajudicial de pagaments. Es tracta d’una eina de mediació, no judicial que serveix perquè el deutor empresari, sempre que el seu deute sigui inferior a 5 milions d’euros als quals no pot fer-hi front, pugui arribar a acords amb els seus creditors que suposin un ajornament en el pagament del deute i, per tant, pugui comportar una recuperació des d’un punt de vista de liquiditat.
  • Sol·licitud d’inici de negociacions amb creditors. Té com a finalitat, davant d’una situació d’insolvència, posar de manifest al Jutjat que s’està negociant amb els creditors, als efectes que es puguin paralitzar certes execucions i als efectes de demostrar la diligència que s’està negociant per arribar a acords amb els creditors.
  • Procediment de mediació civil o mercantil. Permet que sigui un tercer element el que pugui intervenir en la negociació i propiciar possibles acords.

Per acabar, la PIMEC indica que “per altra banda, cal afegir que davant d’una situació de crisi com l’actual, que suposa que l’incompliment d’obligacions que siguin causades per aquesta, a priori, esdevé causa major i, per tant, és un incompliment involuntari, requereix un marge de negociació o entesa entre les parts. És a dir, no es pot penalitzar o responsabilitzar a qui no pot atendre a les seves obligacions –siguin pecuniàries o d´altra índole- per un fet imprevisible i declarat per les administracions públiques, donat que suposa una alteració de les circumstàncies de la relació contractual”.

Tot i això, és previsible que el Govern espanyol implanti mesures extraordinàries que facilitin la resolució d’aquesta situació de manca de liquiditat que pot continuar per un període de temps indefinit.