GESTIÓ DE PERSONES

Les emocions no són enemigues de les bones decisions

Per decidir correctament no cal afanyar-se i identificar els sentiments propis

lesly-juarez-1AhGNGKuhR0-unsplash

Si temem cometre errors en prendre decisions precipitades, per què ho fem? Quan enfrontem decisions difícils i complexes, experimentem emocions igualment difícils i complexes. Molts de nosaltres no volem bregar amb aquests sentiments incòmodes, per la qual cosa intentem finalitzar ràpidament la presa de decisions. O bé, ens paralitzem, cosa que sovint condueix a males decisions, ja que no resolem realment el problema i acabem sentint-nos pitjor perquè el convertim en un dilema. És un cicle de retroalimentació negativa que limita les nostres decisions amb sentiments incòmodes o desagradables.

Per poder solucionar un problema en comptes d’intentar respondre a un dilema, recomano encaridament, reconèixer i abraçar les emocions que puguin anar sorgint, integrant-les al procés de presa de decisió.

Per tant, jo proposo aquests dos passos, inicialment:

PAS 1: Prendre’ns prou temps per identificar les emocions que sentim en enfrontar una decisió: Com em

sento?

PAS 2: Identificar quines emocions voldríem sentir en reflexionar sobre la nostra decisió ja presa: Com em vull sentir després?

Permeteu-me desglossar més aquests dos passos amb un exercici en forma de 5 fases per permetre que el nostre pensament racional s’alimenti i s’enriqueixi amb el nostre cervell emocional, evitant i impedint decisions reactives per pensaments negatius, o bé, la paràlisi pel mateix.

Aquestes són les FASES i les preguntes a respondre a la Presa de Decisions, integrant Raó i Emoció:

FASE 1: Identifica la decisió que has de prendre, visualitza el final del procés. Què vols aconseguir? Què vols que succeeixi? Amb quins resultats? Com et voldràs sentir després? Se sol començar per classificar molta informació objectiva i potser contradictòria de vegades, a més de no atendre les nostres emocions. Per això el primer és identificar bé la decisió que hem de prendre, abans de manejar dades.

FASE 2: Identifica com et sents sobre la decisió que has de prendre. Considera les teves emocions en contemplar una gran decisió. Quina emoció dominant és? Comença per les 5 Emocions Bàsiques: Por, Tristesa, Ràbia, Fàstic i Alegria. Després, pots explorar altres emocions més complexes com la Vergonya, la Culpa, l’Ansietat, l’Angoixa, l’Eufòria… I també pregunta’t: aquestes emocions i sentiments es basen en experiències prèvies teves o altres fonts d’informació de fora? Anomenar els nostres sentiments pot crear un petit espai de treball entre les nostres emocions i les nostres accions, permetent examinar l’emoció i reconèixer-la sense deixar que impulsi la decisió, encara.

FASE 3: Identifica els pensaments que generen aquesta o aquestes emocions que sents. Quina mena de pensaments són? De on surten? Com s’encadenen els uns amb els altres? Aquesta Fase és molt important perquè hi ha un esdeveniment que activa l’emoció, del tipus “he de prendre ja una decisió” i, immediatament, es genera una emoció (la que sigui). Però en realitat, entre l’emoció i l’esdeveniment, hi ha un pensament que es genera com a conseqüència del esdeveniment. Aquest pensament nuclear, que alhora origina l’emoció, és el que s’ha de considerar i unir-lo a les dades objectius de què es disposi. D’aquesta manera canviarà l’emoció i es posarà al servei de la Presa de Decisió final.

Un article de Josep Gendra i Hom, Assessoria de Persones

Email: Email: assessories@elcol-legi.org

Seguir llegint (només per a col·legiats):

Últimes notícies