Cristina González, advocada d’ARAG, ens aclareix quines empreses han de tenir un pla d’igualtat i a quines sancions s’exposen si no el tenen

Des del 7 de març totes les empreses a partir de 50 treballadors han de tenir obligatòriament un Pla d’Igualtat. El Pla d’Igualtat és un conjunt de mesures que s’adopten després d’un diagnòstic negociat amb la representació legal dels treballadors, on es tracten diferents qüestions i situacions que es donen en l’activitat empresarial. Per exemple: classificació professional, retribucions, processos de selecció i contractació, prevenció d’assetjament, promoció i formació en l’empresa, etc. L’objectiu d’aquests plans d’igualtat és aconseguir una igualtat de tracte i d’oportunitats entre dones i homes, eliminant així la discriminació per raó de sexe en l’àmbit laboral.
Fins ara no era obligatori tenir un Pla d’Igualtat?
En algunes organitzacions ja eren exigibles els plans d’igualtat. De fet, la Llei orgànica per a la igualtat efectiva de dones i homes regulava ja els supòsits en els quals era obligatori disposar d’aquest conjunt de mesures. Concretament, la norma referenciava els següents casos:
• Quan ja el propi conveni col·lectiu d’aplicació en l’empresa ho contemplés.
• Quan a conseqüència d’un procediment sancionador previ, l’autoritat laboral així ho hagués acordat per a una determinada empresa.
• Segons el que es preveu en la llei i atesos uns períodes transitoris fixats perquè les empreses estiguin preparades per a tenir-ho. Aquest imperatiu legal dependrà del nombre d’empleats que conformen les plantilles de les empreses. El 6 de març de 2020 aquest número era de 250 treballadors, xifra que ha anat baixant fins als 50 actuals.
Tot l’anterior, amb independència de si les persones que treballen en aquestes organitzacions ho estan amb un contracte a temps complet o parcial, si són indefinits o temporals, o si treballen per al sector públic o privat.
Què passa si una empresa no té un Pla d’Igualtat estant obligada a això?
Ignorar la norma porta a la imposició de multes les quanties de les quals poden variar segons la gravetat, podent oscil·lar entre els 6.251€ i els 187.515 €.
Disposar d’un Pla d’Igualtat insuficient o amb determinades mancances també pot ser sancionable. Per això, és important comptar amb l’assessorament de professionals experts en aquesta matèria, perquè no tenir-lo o tenir-lo incomplet podria dificultar o impedir beneficiar-se de bonificacions de contractació en aplicació als programes d’ocupació, així com la impossibilitat d’accedir a determinades ajudes de fons europeus.