El canvi climàtic s’accelera i les seves conseqüències afecten directament la indústria asseguradora. Com pot preparar-se la mediació per a atendre aquesta nova realitat?
Antonio Guterres, secretari general de l’ONU, estem en un “punt de faci fallida” per al clima. L’eclosió de la pandèmia en 2020 ha deixat en suspens la resta dels problemes que ens aguaiten. El canvi climàtic ocupa un lloc preferent en aquest nefast rànquing i a mesura que es controli el coronavirus anirà recuperant protagonisme.
No obstant això, més enllà de la importància del canvi climàtic en el debat públic, la veritat és que les conseqüències són tan evidents com els danys que causa en el patrimoni i la salut de les persones.
Els compromisos que van adquirir la majoria de les nacions del món a París en 2015 no s’estan complint. Un dels principals propòsits era que l’augment de la temperatura a la fi d’aquest segle creixi en 2 °C. Però les previsions calculen que la pujada serà de 3 °C. Guterres assegura que estem en “una guerra suïcida” contra la natura.
La indústria asseguradora està en la primera línia de les conseqüències del canvi climàtic. Incendis devastadors i inundacions freqüents, en diferents llocs del planeta, entre ells Espanya, ha disparat el cost de les indemnitzacions per sinistres i també els costos de l’assegurament.
Enmig d’aquest panorama descoratjador, la pandèmia pot convertir-se en un aliat perquè les coses millorin en matèria mediambiental. D’enguany tan estrany sembla emergir una major ‘consciència verda’, ja no sols entre els ciutadans sinó també entre les empreses i els governs.
Alguns experts assenyalen que el coronavirus ha posat de manifest la nostra vulnerabilitat i que aquí pot radicar bona part del canvi d’actitud. Sigui o no aquesta la raó, la veritat és que els plans de reactivació econòmica de la majoria dels països tenen com a eix les energies renovables i l’aposta per una economia més verda i sostenible. No obstant això, serà necessari una mica més per a poder revertir la situació que denuncia el màxim responsable de l’ONU.
Els riscos mediambientals continuaran creixent en el curt termini i amb això les necessitats d’assegurament.
Com poden preparar-se els mediadors per atendre aquests riscos?
Les necessitats del mercat ofereixen una oportunitat de negoci creixent per a la mediació, a més de ser una necessitat de servei per als seus clients. En el cas d’Espanya, amb la figura del Consorci de Compensació d’Assegurances, que fa front a les perdudes o danys provocats per catàstrofes naturals que estan assegurats, la mediació ha de conèixer en profunditat el funcionament d’aquesta institució.
La formació és la via més directa per a adquirir els coneixements necessaris. En aquest sentit, CECAS ha creat un curs de Riscos Extraordinaris. Amb una durada de 10 hores, aquesta formació està dividida en tres unitats didàctiques en les quals s’imparteix: història relativa als riscos extraordinaris; rams de cobertura i tipus de riscos; causes naturals i humanes que els provoquen; abast de les indemnitzacions i danys exclosos en la tramitació de sinistres.
El curs s’imparteix a través de la plataforma e-learning de CECAS i s’accedeix a ella amb un usuari i contrasenya assignat. Tot l’aprenentatge és supervisat per un tutor, encarregat de resoldre els dubtes i corregir els casos pràctics. En acabar el curs, l’Escola de Negocis emet la certificació que acredita la formació en aquesta matèria.
El nou curs del CECAS identifica tots els perills que abasta el sistema espanyol de cobertura de riscos extraordinaris, les causes que els provoquen i els productes asseguradors existents en el mercat espanyol. A més d’assessorar sobre com tramitar els sinistres i oferir les millors solucions als clients.