Qui pagarà el cost del desastre del pont de Baltimore?

La caiguda del pont de la ciutat nord-americana ha provocat múltiples costos que hauran d’assumir diferents companyies i institucions implicades.

johannes-roth-gSkOR3a47JM-unsplash

La col·lisió d’un vaixell de càrrega contra el pont Francis Scott Key de Baltimore ha tingut innombrables conseqüències. La més important és el drama humà de les sis víctimes mortals, però ha deixat també una reguera de desperfectes i situacions diverses els costos de les quals no és clar qui haurà d’assumir.

Encara és massa aviat per a estimar l’impacte econòmic total de l’accident, però és evident que entre el cost de reconstruir el pont de dècades d’antiguitat, la compensació a les famílies de les víctimes i el pagament dels danys per les interrupcions en la cadena de subministrament i el lucre cessant, el cost final del desastre serà enorme.

Joe Biden, el president nord-americà, es va avançar a tots i va indicar que el govern federal hauria de ser responsable de pagar la reconstrucció del pont esfondrat. “La meva intenció és que el govern federal pagui el cost total de la reconstrucció d’aquest pont, i espero que el Congrés doni suport al meu esforç”, va afirmar Biden.

El pont va ser construït en la dècada dels 70 amb un cost inicial de 60 milions de dòlars, però la reconstrucció costarà com a mínim deu vegades més. El de Baltimore es troba entre els ports més transitats del país i cada any acull a més d’un milió de contenidors. El col·lapse del pont va tancar el port a tot el trànsit marítim i a la major part del trànsit per carretera fins a un altre avís i suposarà un important impacte econòmic pels negocis de la zona.

Segons l’agència de qualificació Morningstar DBRS, aquest accident podria convertir-se en la pèrdua marítima assegurada més gran de la història, superant els 1.500 milions de dòlars que va costar el naufragi del creuer Costa Concordia al 2012 davant la costa italiana. Morningstar DBRS estima que les pèrdues totals assegurades pel desastre de Baltimore poden arribar als 4.000 milions de dòlars.

El vaixell sinistrat és propietat d’una empresa de Singapur. Ara caldrà concretar quina part de les indemnitzacions assumeixen tots els implicats: el vaixell de càrrega, les companyies logístiques amb càrrega a bord del vaixell, les administracions públiques i els seus corresponents asseguradores. El vaixell transportava 330 contenidors que han de ser lliurats per una altra via.

Últimes notícies